WVA logo 100

Van de Voorzitter September 2019

Een kip en een mus.
Stonden te wachten op de bus.
Ze werden een beetje bang.
Want het duurde al zo lang.
Ja hoor bus komt morgen dus.

Aan de noordoever van de gekanaliseerde Hollandse IJssel in de buurt van Montfoort staat een bushalte op de dijk. Geen weg in de buurt. Op het bordje staat “De bus komt morgen “. Onze Hemelvaart tocht deelnemers zijn er dit voorjaar allemaal langs gevaren. Het bord staat er al vele jaren en telkens als ik het passeer met de boot moet ik er weer om lachen. Helaas heb ik er natuurlijk geen foto gemaakt.

Langs de Oude Rijn staan bijvoorbeeld nog steeds oude achtkantige witte Kilometerpalen van zeer lang geleden. Deze worden goed onderhouden en beschouwd als cultureel erfgoed.

Het zal jullie allemaal echter niet zijn ontgaan dat op de oevers van vaarten en sloten in Zuid-Holland plaatsnaambordjes staan. We weten precies, tot op honderd meter nauwkeurig, hoe ver we van het begin of eind (ligt eraan welke kant je opvaart) van de betreffende vaarweg bent verwijderd. Het moet een serieuze inspanning zijn geweest om al die Hectometerpaaltjes met de juiste informatie precies op de juiste plaats te planten.

Het handhaven ervan is denk ik een moeilijker taak. Ze worden immers vuil, worden beschadigd of in het water gegooid door baldadige jeugd.

hectometerpaal-5-ps

Waar is het bordje?

Voor het maaien van het gras erom heen vormen ze een grote obstakel. De grote machines kunnen dit niet aan, dus komt er een paar keer per jaar iemand langs die met een handmaaier de laatste sprietjes verwijderd.

hectometerpaal-4-ps

De sprietjes zijn verwijderd.

De “Paaltjes Baas“ functie is daardoor vast belangrijk. Veel personeel en budget. In Noord-Holland doen ze dit nog beter. Daar staan de paaltjes aan weerszijden van de sloot. Ook als het water slechts 10 meter breed is kun je aan weerszijden zien waar je bent. Hier kan vaak niet vanaf de weg worden gemaaid dus komt er regelmatig een maaiboot langs. Hier hebben ze vast twee van die bazen.

hectometerpaal-3-bazen-ps

De paaltjesbazen

Eén druk op mijn iPhone of een blik op mijn mooie digitale kaart van de ANWB geeft mij betere en nauwkeurigere informatie over mijn verblijfplaats.

 

De meeste vaarvakanties zitten er inmiddels weer op.

Mooie vaarimpressies op onze website. Heel wat kilometers hebben wij afgelegd met z`n allen. Geen noemenswaardige incidenten noch pechgevallen zijn ons gemeld.

Ook het vergaderseizoen voor het WVA-bestuur is weer begonnen. Elke eerste dinsdagavond van de maand is de LIS bezet. Weet u wat de naam LIS betekend? “Leven is Strijd”.

Wij houden ons als bestuur bezig met de toekomst, de dagelijkse dingen en een klein beetje met het verleden.

Ons nieuwe financiële administratiesysteem binnen E-Captain begint z`n vruchten af te werpen. De gebruikersvriendelijkheid is toegenomen en de hoeveelheid papierwerk is afgenomen. De voortschrijdende ervaring met het systeem zal nog meer voordelen opleveren.

Onderwerpen welke op dit moment spelen zijn:

  • Activiteiten, Anneke heeft weer hele mooie plannen voor deze winter.
  • Havenmeesters, het is zoals altijd weer een uitdaging om de schema`s voor week en avondhavenmeesters rond te krijgen. Albert is alweer een beetje bezig.
  • Financiën, Rob heeft de zaakjes prima op orde en bewaakt het geld als een leeuw.
  • Secretariaat, Erwin begint de kneepjes van onze haven goed te begrijpen. Verzekeringen is een van de belangrijkste aandachtpunten momenteel.
  • Pieter heeft alle technische vraagstukken in en om de haven onder controle.
  • Onze ligplaats commissaris Ben doet zijn best om iedereen de best passende plek te bezorgen en alle vrijkomende ligplaatsen weer netjes te vullen. Onze wachtlijst is niet meer zo lang al we gewend zijn.

Zaterdag een lekkere BBQ gewenst en daarna nog een paar weken nazomeren. Probeer daar nog van te genieten Allemaal.

Vrolijke groeten,
Marius Wulffers
Voorzitter