WVA logo 100

We gaan weer varen!

Maar dat hadden jullie allemaal zelf al bedacht denk ik. Dus daar gaan we het niet over hebben deze mooie zondag avond. (dan schrijf ik dit).

“Ze zaten in drommen te kijken
Naar het rond racen der rijken
Je hoorde ze in stilte hopen
Dat het verkeerd zou aflopen
En konden kijken naar de afvoer der lijken.”

 

Tjonge tjonge wat is die Formule één toch saai. Ik zat ook te kijken vandaag en toen kwam spontaan bovengenoemde limerick naar boven. Altijd beter dan in slaap vallen toch? 

Hooguit een minuut samenvatting is leuk, meer dan genoeg. Toch zitten honderden miljoenen aan de buis gekluisterd en betalen vele tienduizenden mensen enorme bedragen om erbij te mogen zijn. Hoe krijgen ze het voor elkaar, iets wat spectaculair lijkt, dat nauwelijks is, zo populair te krijgen en houden. Veel PR en geld denk ik.

Wat doen wij in de watersport dan fout. Jongere mensen vinden het saai. Zij haken massaal af terwijl het toch echt leuk is. Ontspanning geeft en iets is om over te praten en te schrijven. De kinderen en kleinkinderen gaan graag mee als de mussen van het dak vallen en ze volop in en uit kunnen plonsen.

Hoe krijgen we ze zover dat ze het ook leuk gaan vinden als het 20 graden is en een beetje waait? Laten we met z`n allen eens proberen wat meer reclame te maken voor onze mooie sport en een verjonging tot stand te brengen. 

Stress barometer

 

 

 

Een veel voorkomende kwaal van tegenwoordig is de burn-out. Dit heeft vaak met stress te maken en kan worden weergegeven met de volgende metafoor:

De stress barometer is een met kwik gevulde bol met daarbovenop een horizontale buis. Bij mensen met een gezonde geestelijke toestand is de bol gevuld maar de buis niet.

De schaal verdeling is voorzien van indicatoren zoals:

  • Spanning op het werk.
  • Filedruk.
  • Toestanden met ouders die ziek zijn of hulpbehoevend.
  • Kinderen of kleinkinderen die aandacht vragen.
  • Gezondheid.
  • Financiële problemen.
  • Etcetera. 

Als er te veel dingen tegelijk gebeuren (bijvoorbeeld nieuwe job, nieuw huis, (klein)kind erbij, bekeuring) dan loopt de buis over en heb je een burn-out.

barometer-ps

LOL

Een remedie daarop is in z`n algemeenheid "LOL" oftewel rust en aardigheid. Dit geeft druk ontlasting en voorkomt dat de buis overstroomt.

Laat de watersport nu met uitstek een hoog "LOL" en "Rust" -gehalte hebben. Dus bij uitstek geschikt voor het voorkomen van burn-out’s of overspannenheid. Wat ontbreekt is een methode om dit onder de aandacht te brengen van therapeuten en andere behandelaars van deze patiënten. Wie heeft er ideeën of connecties om dit wel voor elkaar te krijgen?

Die kinderen die graag in het water plonsen zijn best wel te interesseren voor andere nautische zaken. Onze kleindochters Liselotte (10) en Feline (7) zijn in het bezit van een “Matrozen “diploma.

Feline is "Matroos eerste klas van voor de mast" en Liselotte is inmiddels "Matroos 1 van achter de mast".
Hiervoor hebben we samen geoefend en uiteraard officieel diploma’s afgenomen en gevaren.

Ik moet zeggen dat ze erg fanatiek waren kijk maar naar de resultaten. 

 

diploma-voor-feline-wulffers1
diploma-voor-liselotte-wulffers1

Het staat iedereen vrij om dit te gebruiken en te zien of het ook bij jullie kleinkinderen werkt. Veel succes.

Vrolijke groeten,

Marius Wulffers
Voorzitter.
Maart 2019