Vaarkaart Nederland app is beter geworden

Het overgrote deel van de watersporters maakt tegenwoordig al gebruik van een of andere navigatie app op een smartphone, een tablet of een laptop. Daarbij hebben de smartphones en de tablets onze voorkeur omdat dit meer handzame appartaten zijn die niet veel ruimte innemen, ook vaak goedkoper zijn dan een laptop en waarbij tevens de noodzaak van een constante voeding speelt hierbij vrijwel geen rol.

Een laptop gebruikt vaak een voeding die op 220 Volt moet worden aangesloten, terwijl die andere apparaten gewoon op een 12 volt adaptertje werken en zelfs vaak tijdens het varen van kortere tochten niet eens hoeven te worden aangesloten op een voeding. Vooral in de sloepen en kleinere motorbootjes is een Smartphone eigenlijk een veel handiger apparaat.

In het Toplicht Digitaal van 2017 heb ik ooit een artikeltje geplaatst over de Vaarkaart Nederland App . Dit is was toen al een zeer voordelig geprijsde app die voor velen van ons die dichter bij huis blijven meer dan voldoende mogelijkheden biedt om een route te varen..

De app kan gratis worden gedownload en gebruikt. Alleen heb je dan wel interden nodig. Maar als je bereid bent om er €7,99 per jaar voor te betalen, dan krijgt je echt veel meer mogelijkheden tot jouw beschikking. Je kunt de vaarkaart van heel Nederland dan downloaden, je krijgt regelmatig ook de kaartupdates en je kunt vaarroutes maken.

Er zijn sinds kort in 2020 een aantal extra functies toegevoegd.

De mogelijkheden om routes te plannen voor jouw sloep of motorboot zijn volledig afgestemd op de hoogte- en diepte maten van jouw boot. Na het ingeven van de vertrek- en bestemmingspunten op de kaart krijg je een volledige routeplanning voor jouw maat boot en met alle details die je op de route nodig hebt.

detail-westeinder

Tevens is er een 3D weergave van de kaart mogelijk. De details van bijvoorbeeld de slootjes tussen de Grote- en de Kleine Poel bij de Westeinder en de Nieuwkoopse plassen zijn in de Nederland Vaarkaart app zeer duidelijk zichtbaar, soms nog beter dan bij de andere apps

Ook scheepvaartberichten en anderen actuele zaken als de Corona maatregelen worden door links gekoppeld. Je hebt dan wel internet nodig, maar dit betekent wel dat je altijd de up-to-date data vanuit de bron te zien krjijgt. Informatie van een jachthaven wordt ook na een klik op de link weergegeven via de website van de desbetreffebnde haven.

detail-extra-info-knip

Verder is er met ingang van 2020 nog een heel handige feature toegevoegd aan de Nederland Vaarkaart app en dat is de weergave van schepen met een AIS.

Het fijne van deze toevoeging is dat de hiervoor geen extra apparatuur zoals een AIS ontvanger nodig hebt. Dit is veel makkelijker dan bij andere applicaties waar dat wel nodig is en je dan eerst ook nog een technische koppeling moet maken tussen tablet en de AIS ontvanger. Dat is voor velen een drempel om er aan te beginnen.

Je hebt wel een internetverbinding nodig. Dus thuis of in de haven met WiFi worden de schepen met AIS zichtbaar en varend met 3G of 4G internet alleen via de Smartphone. Kijk je op een tablet, dan kun je deze koppelen met internet via de smartphone als hotspot. Je hebt  internet bundel nodig in het mobiele abonnement. Maar het internetgebruik is zeer beperkt, dus een kleine bundel is voldoende

Wel dient hierbij vermeld te worden, dat er enige vertraging in de AIS weergave zit, omdat de AIS informatie via internet wordt ontvangen. (vergelijkbaar met de website en app van Marine Traffic)

Dit betekent in het voorbeeld hieronder op de Braassemermeer, dat het tegemoet varende beroepschip op het kaartje (het gele pijltje) in werkelijkheid al naast ons voer dus een verschil van 100 of meer meter. Klik je op zo'n geel pijltje dan krijg je alle informatie over het schip.

Toch heb je hier best wel iets aan. Je kunt nu in Alphen bijv. al zien of er tussen Gouda en Alphen een containerschip aankomt en of het misschien beter is om even een wachtplaatsje te zoeken voor geval je de confrontatie niet aan durft.

 

ais-braassemermeer

Uiteraard zijn er meerdere waardevolle en goede apps beschikbaar met nog veel meer detail. Maar zoals bij de start van dit verhaal al is genoemd, het is voor een kleinere boot waarmee kleinere gebieden worden bevaren een prima oplossing en ook nog eens zeer voordelig geprijsd.

gouda-ais

De andere apps geven wel veel meer nautisch detail en haven informatie. Bijvoorbeeld in de Waterkaarten app zit de Almanak deel 2. Gaat u grotere tochten maken in, maar ook buiten Nederland en/of op zee, dan zijn deze apps de investering best waard.  Ze zijn echter wel een stukje duurder.

Voorbeelden hiervan zijn:

WinGPS marine app

Waterkaarten App €42,99

Navionics UK & Holland €39,99

Ik wens u allen een fijn vaarseizoen met of zonder apps.

Ben Larkens