VAARKAART NEDERLAND DE PERFECTE APP VOOR ROUTEPLANNING

Bent u op zoek naar de perfecte maar betaalbare app voor routeplanning?

Na het heftige besluit te hebben genomen om na 40 jaar te stoppen met het zeilen kwam  er de twijfel.... Ik had  mijzelf altijd voorgenomen om verre van het motorbootvaren te blijven, maar nu eenmaal het besluit om te stoppen met zeilen genomen was, ben ik toch iets nieuwsgieriger geworden en zoek ik naar een excuus om de stap te kunnen maken naar de motorbootwereld. Een waterrat blijft een waterrat. U kent het vast, boot weg en dan? Een rot gevoel!

Een van de redenen om toch maar te gaan moteren, is het grote vaargebied  in Nederland, dat wij nu alleen maar kennen van horen zeggen en zelf nooit hebben bevaren. Voor ons is dit een groot en onbekend gebied. Als ik voor mijzelf spreek voel ik een steeds groter wordende uitdaging om dit te gaan ontdekken.

 

VK Titel 300

 

Tijdens het zoeken naar meer informatie over voor ons mogelijk interessante motorbootroutes, kwam ik terecht bij een (gratis) app die ik eind 2016 toch maar op ons tabletje en de smart phone heb gezet.

 

VK1

 

Met deze app kun je op een digitale kaart alle bruggen en vaarwegen in Nederland vinden en naar nu blijkt kun je er nog veel meer mee! Het was precies wat ik zocht om mij in te kunnen leven in dit voor ons onbekend stukje vaarwater. Toeristische informatie over vaarroutes is er overal genoeg te verkrijgen en ook op het internet is er veel informatie te vinden, maar voor ons voelde het gebrek aan ervaring op deze routes als een belemmering. Met name de vele vaste bruggen leveren natuurlijk voor ons de nodige vragen op. Met de zeilboot is het makkelijker, een vaste brug kun je niet onderdoor! Maar met een motorboot meestal wel. Dus kunnen we er onderdoor? Deze vragen kunnen middels het gebruik van deze app grotendeels worden beantwoord en dat geeft ons moed.


We willen een route plannen van A naar B voor een schip met zijn specifieke doorvaarthoogte en diepgang. Nadat we op de routerplanner icoon op het scherm klikken, krijgen we eerst de mogelijkheid om o.a. de diepgang en doorvaarthoogte van onze boot in te voeren, alsmede de keuze om groot water te vermijden of niet.

 

VK6

 

Op de kaart eronder zoomen we in op het gebied vanwaar we willen vertrekken en nadat we een startpunt hebben aangeklikt schuiven we over de kaart naar een bestemming ergens op de kaart die we ook aanklikken en benoemen als bestemming. Hierna gaat de app zoeken naar een meest geschikte route om van het gekozen beginpunt naar het gekozen eindpunt te varen. Hierna wordt de route aan ons getoond op de kaart.

VK7

Heb je de route gepland dan start je deze en hierna kun je klikken op het pdf symbooltje rechts boven in het menu. Je kunt dan de beschreven route planning oproepen en daarna inzien en eventueel bewaren voor de toekomst. We hebben hiermee een uitgebreid rapport met alle gegevens die we nodig hebben over de getoonde route zoals brugtype, doorvaarthoogte, brug bedieningstijden.  Maar ook alle info langs de route over eventuele aanlegplaatsen voor pleziervaart, havens enz. enz.

Het rapport begint altijd met een samenvatting van de route en dan volgen een aantal pagina's met alle details. Deze kunnen we in pdf formaat bewaren op onze tablet of eventueel thuis uitprinten en in een map mee aan boord nemen. 

Voorbeeld route Alphen Katwijk:

VK0Het rapport begint altijd met een samenvatting van de route met daarbij aangegeven hoeveel vaste bruggen we zullen passeren en ook hoeveel er geopend moeten worden en daarna volgen er een aantal pagina's met alle details. In dit geval 13 pagina's.

Hieronder ziet u het begin van de route van Alphen naar Katwijk

VK9

Dan volgen er een aantal pagina's met informatie over alle plaatsen en bruggen die we zullen passeren op de route en het eindigt met de info over onze bestemming Katwijk.

VK10Oftewel alles is al voor ons opgezocht uitgaande van onze aan het begin ingegeven doorvaarthoogte en diepgang. Echt een klein wondertje zeer geschikt voor alle recreatieschippers.

Let op: Om in de app de route planner functie te kunnen gebruiken en de kaart te kunnen downloaden moet u per jaar wel een klein bedrag betalen nl. € 5,99.

Betaal je het kleine jaarbedrag, dan kun je de totale vaarkaart van Nederland downloaden en heb je onderweg geen internet meer nodig om de kaart te kunnen gebruiken. In de plotter functie van de app, wordt de kaart gebruikt en die heb je dan in het geheugen van je tablet direct bij de hand. Je ziet dan op de kaart waar je vaart. Koers en snelheid worden daarbij getoond. Met deze kaart op het scherm liggend bij de stuurstand kun je het tablet of de telefoon dus prima als plotter gebruiken. Let op: Wel even op een ladertje aansluiten natuurlijk.  

De kaart zelf wordt twee keer per jaar geüpdate.  Dan moet je hem alleen even opnieuw downloaden als je ergens op het internet zit (meestal thuis) of in een haven met Wifi.

Op de kaart staan vrijwel alle bruggen en sluizen in Nederland aangegeven. Op iedere brug kunt u inzoomen waarna in het rood de doorvaarthoogte en het type brug worden getoond. Klikken op de tekst geeft u uitgebreide info over de bedieningstijden.

 

VK2

 

U kunt de gratis app downloaden vanuit de Google Play Store voor Android tablets op de Apple iTunes Store voor uw iPad. Met de gratis app kunt u al de hele kaart inzien met alle brug info. Betaalt u de €5,99 dan kun u de plotter- en de kaartdownloadfunctie gebruiken.

Natuurlijk zijn er ook apps die nog veel geavanceerder werken, bijv. met alle actuele stremmingen zichtbaar enz. Maar daarvoor zult u toch veel dieper in de beurs moeten tasten.  Voorbeelden hiervan zijn WinGPS van Stentec met binnenkort de Waterwegennetwerk uitbreiding en natuurlijk PC Navigo voor de professionals.
En dan niet te vergeten ook nog de ANWB Waterkaart app. Deze geeft voor een zeer schappelijke jaarprijs van €38,99 alle gedetailleerde ANWB waterkaarten die nog beter geschikt zijn voor een plotterfunctie dan de eerder in dit artikel beschreven Vaarkaart Nederland app. De ANWB app is inclusief de digitale uitgave van de ANWB Water Almanak 2. Tevens worden in deze app de scheepvaartberichten nuj ook getoond. Er word verwacht dat er op deze app nog een aantal uitbreingen komen (routeplanner?).

Naast de schappelijke prijs is een groote voordeel van de beschreven Vaarkaart Nederland app, dat je deze al met een eenvoudige tablet of smartphone kunt gebruiken. Dus ook prima voor in de sloep.

Ik wens u een hele goede vaart!

Ben Larkens