Misschien wel de leukste job van de WVA.

Onze week voor de Havendienst was weer aangebroken. Zondagmiddag hadden wij al even warm gedraaid, Hanny werd door Piet ingewijd in de geheimen van de brugbediening, zodat ik (Albert) maandagmorgen naar een kort, maar onverwacht tandartsbezoek kon gaan.
20180611-001-ps
De brug werd op maandagmorgen stoer door Hanny bediend, met Deon op de achtergrond voor eventuele onverwachte situaties.

Wat een aanrader!

Eén van de nog aanwezige passanten schreef nog voor het vertrek uit onze haven een leuk stukje in het (web-)gastenboek. (Zie onderstaand citaat uit ons gastenboek op de website).
“Wat een aanrader. Zeer vriendelijke havenmeesters. Alles superschoon. We voeren altijd deze haven voorbij. Voortaan wordt dit voor ons een vaste tussenstop. Hier komen we gegarandeerd terug.”

Helaas mochten wij op maandag geen passanten verwelkomen in onze haven, maar desalniettemin hoef je je als Havenmeester niet te vervelen.

Het natte "gras".

Het "gras" in het water van de haven hebben wij gedurende de week gemaaid. Helaas begint de groei van waterplanten in onze haven ook toe te nemen. In eerste instantie ging het om emmers vol waterplanten en later werden er nog enkele kruiwagens vol verwijderd.
20180611-009-ps
.
20180611-008-ps
“Weg is weg”! 

Mini Concert.

20180611-013-ps
Op een avond werd er op de steiger naast de zwarte taxi (Black Cab) tijdens het afmeren van de boot nog een spontaan mini gitaarconcert gegeven.

Halo om de Maan.

20180611-014-ps

De avondzon weerkaatste in de Luna en de naast liggende Halo schitterde alsof zij om een echte zon cirkelde. Zouden er toch Halo’s om de (Luna-)maan te zien zijn, of is dit voorbehouden aan de zon? 

De dagelijkse rondgang over de haven.

Dagelijks worden de steigers en de Lis schoongemaakt, tevens worden, de eendenuitwerpselen en de spinnewebben verwijderd.
20180612-001-ps
Soms kwijten wel drie enthousiastelingen zich van deze taak. De leden en de passanten waarderen het ten zeerste als zij over schone steigers bij hun schip kunnen komen.

Daar komt de bruid.

Aan het eind van de morgen kwamen de eerste “passanten” op de haven, op wat voor hun de mooiste dag uit hun leven ging worden.
20180612-004-ps
Op de Lis en met de molen op de achtergrond werden fantastische plaatjes gemaakt.

Vlaggetje: Helaas zijn er deze dag geen passanten onze haven ingevaren, de enige omzet voor de WVA betrof de verkoop van een Verenigingsvlaggetje.

TOT! 
Totdat de avondhavenmeester om 21.45 de eerste echte passant van deze week als een uitstekend gastheer keurig in de haven verwelkomde en hen een mooi plaatsje aanbood. Woensdag om 08.30 verliet onze passant de haven alweer, de twee opvarenden hadden de vorige dag een vaardag van 13 uur gehad, zij kwamen rechtstreeks uit Scharendijke naar de voor hun bekende WVA-haven. De eindbestemming voor die dag was Alkmaar, waar zij de Risør moesten afleveren bij de nieuwe eigenaar.

Harde wind.

Donderdag trok de wind steeds verder aan naar ZW 4-6.

20180614-007-ps

Onze "havenvisser" Arie had de havenmeester donderdagmorgen een lift gegeven om enigszins onbereikbare waterplanten te maaien. (Arie vist wekelijks al het niet-organische afval uit de gehele haven.)

20180614-005-ps
Als eerste kwam één van onze leden vol trots de haven ingevaren met zijn zojuist eigenhandig geschilderde jacht.

Later die dag kwam er een passant, die onze haven al 7 jaar bezocht en verder stormde er die middag een nieuweling onze haven binnen. Met vereende krachten hebben wij ze een prachtig plekje gegeven, ook zij waren zeer in hun sas met onze haven en onze faciliteiten en leenfietsen. Zie het gastenboek van Jorg en Nanette.

De mooie zonnige vrijdag verliep passantenloos, het waren louter eigen leden en bewoners die veelvuldig een brugopening verlangden. Het bleek toch wel heel handig dat Hanny nu net zo makkelijk met de brug en het vuilhek kan omgaan als dat ik dat kan.

De vrijdag en de zaterdag waren opnieuw twee rustige dagen. Zaterdag was de Brug van Woubrugge voor een groot deel van de dag gestremd vanwege festiviteiten.

De zaterdag werd besteed aan gesprekjes met nieuwe ligplaatshouders in de haven, een opfris cursus voor een nieuwe daghavenmeester en koffie en thee schenken voor de leden. Uiteraard, zijn alle leden hiervoor welkom op de haven.

Aan het eind van de middag kwam er toch nog een passant de haven in voor een overnachting.

Vaderdag (Een dag niet gevaren .........)

Waarschijnlijk worden alle WVA-vaders op vaderdag in de watten gelegd. Er is vrijwel geen sloep en geen motorboot de haven uitgevaren. Alleen een fanatiek zeilersechtpaar koos in de middag toch voor enkele uurtjes het ruime sop. Na enige uren kwamen zij heel enthousiast weer terug in de haven.

Een van onze leden huldigt het motto: "Een dag niet gevaren is een dag niet geleefd".  Waar waren de vaders die dag? Niet op het water dus!

De passanten die afgelopen maandag  hun waardering in het Gastenboek hadden geschreven kwamen zondag al weer terug in de WVA-haven en er kwam nog een passant in de haven die ons al meerdere jaren bezoekt en laaiend enthousiast over de haven en de faciliteiten is.  

Ook havenmeesters maken fouten.

In de vroege ochtend uren wordt de Natievlag in top gehesen, helaas had ik de vlag een keer ondersteboven opgehangen. Van "bovenaf" werd dit al snel geconstateerd en kreeg de haven een telefoontje, zodat dit foutje snel hersteld kon worden. 

Pinnen op de haven.

De passanten waren aangenaam verrast dat zij nu ook in onze haven kunnen pinnen, al mijn passanten maakten dankbaar gebruik van deze faciliteit. 

Gastenboek.

Als je passanten vraagt om iets in het Gastenboek te schrijven, dan krijg je ook leuke reacties zoals je hierna kunt lezen: Gastenboek (Let op je moet soms even in het Gastenboek naar boven scrollen.)

Chapeau voor de Avondhavenmeesters

Het was een plezier om te ervaren, dat de avondhavenmeesters iedere avond tijdig aanwezig waren en dat zij allen gemotiveerd, hun soms wel stille job, vervulden. Wij bleven de gehele week op onze eigen boot in de haven slapen en zagen de brug met regelmaat omhoog en naar beneden gaan. Iedere avondhavenmeester vult de job op zijn manier in, op een zo plezierig mogelijke manier. Vaak alleen, maar soms ook met partner of met enthousiaste zoon onder toeziend oog van de vader of moeder. Er was een koppel dat voor het eerst avonddienst draaide, zij waren zeer leergierig en begrepen alle aspecten van de avonddienst zeer snel.
Wat ons opviel gedurende de avonden was dat de brug iedere keer keurig werd bediend en dat de avond passant allerhartelijkst werd ontvangen.
Chapeau voor de avond havenmeesters! die ondanks de veelal zeer rustige en lange avonden plichtsgetrouw hun verenigingstaak uitvoerden.

Evaluatie van de week

Ook al maakt het de havenmeester job veel aantrekkelijker als er meer passanten in de haven komen, hoeft een gebrek aan passanten geen belemmering te zijn om er een leuke week van te maken. Er zijn vrijwel altijd leden op de haven om een praatje mee te maken, nieuwe leden op de haven waarderen het ook als zij worden aangesproken en betrokken worden bij het reilen en zeilen op de haven. Daardoor voelen zij zich ook sneller thuis. 

En er zijn altijd wel klusjes die gedaan moeten worden, of die de netheid op de haven bevorderen. Het uitgangspunt van "Dat staat niet in mijn contract" ken ik niet. Mijn ervaring is, dat je er zelf een leuke week van moet maken. Passanten stellen het meestal ook zeer op prijs als er een praatje met ze wordt gemaakt. Daardoor voelen zij zich welkom. Wij hebben de hele week op de haven doorgebracht, onze boot was ons thuis deze week. Wij hadden dus geen reistijden.

Ondanks dat het een redelijk stille week was kunnen wij toch nog steeds be-amen: Havenmeester; "Misschien wel de leukste job van de WVA!".

De Havenmeesters van week 24: Hanny en Albert Remmelts
18-06-2018