Eindelijk

Eindelijk was daar toch het Hemelvaartweekeind. Wat hebben wij er dit jaar lang op moeten wachten.

Dertien enthousiaste scheepseigenaren waren al op woensdagavond 24 mei paraat om de briefing van Theo, Greet en Ton en Jolanda op de Lis bij te wonen. Er hadden zich 24 watersporters aangemonsterd voor deze veelbelovende tocht.

Aansluitend aan de briefing op de Lis keken een aantal leden nog naar de voetbalfinale van de Europa League voor zij de slaap konden vatten.

Donderdagmorgen om 09.45 stond als vertrek gepland. Al voor 07.00 uur stroomde het water uit de douches in de Lis. Niemand wilde te laat zijn voor het vertrek. Het zonnetje was ook al vroeg van de partij.

hv-100
hv-102

Alphen aan den Rijn - Aalsmeer

De dauwtrappende fietsers keken hun ogen uit, toen de WVA-Armada onder de brug naar buiten stoomde. WVA-leden zwaaiden ons uit vanaf de oever van de zwaaikom.

Als in een lang lint voeren 12 van de 13 schepen onder de brug van Woubrugge door. Er was dit jaar slechts één schpper, die zijn vaartuig niet had aangepast aan de doorvaarthoogte's van 2,50 meter. Voor hem moesten deze tocht vrijwel alle bruggen draaien. Het was al gezellig druk op het water. Via Braassemermeer, Ringvaart ging het op naar de Westeinderplassen.

Enkelen onder ons vertoonden overeenkomsten met de koeien, die voor het eerst in de wei komen. Er werden vreugde rondjes over de Westeinder gemaakt, al dan niet met het uitstoten van dikke rookpluimen.

Via de nauwe doorgangen tussen de eilanden kwamen wij op De Kleine Poel. Daar werden wij met open armen ontvangen door de leden van de Watersportvereniging Aalsmeer. 

Na een warme wandeling streek ons gezelschap neer onder de veilingklok van het Tuinbouwmuseum "Historische Tuin Aalsmeer" aan de Uiterweg. De veilingmeester gaf uitleg over het veilingproces van weleer en de WVA-leden konden naar hartenlust op de knop drukken om hun fictieve handelswaar te "mijnen". De Historische Tuin voerde ons terug in de tijd en op 13.000 m² werd de rijke Aalsmeerse geschiedenis, vanaf circa 1700 tot 1940, in beeld gebracht. De tuinen werden doorgewandeld en vervolgens konden alle makke schapen in een Aalsmeerse Praam door de smalle slootjes de mooie natuur bewonderen. Varend tussen de teelakkers, vertelde onze schipper met luide stem over de vele wetenswaardigheden van dit gebied vol met seringen en vriendelijk zwaaiende mensen. De schipper was zo vriendelijk om een deel van de WVA'ers bij de jachthaven af te zetten, de anderen kozen ervoor om de volledige tocht af te maken en terug te wandelen. Onze dank gaat uit naar de WVA voor het sponseren van dit culturele uitstapje.

's Avonds gingen de wandelschoenen opnieuw aan en gingen wij uitgehongerd richting Restaurant "Eetze". Onze wandelstoet werd begeleid door een enkeling op de fiets.

Er was een overdaad aan uitstekend eten waaraan wij onze buiken onbeperkt konden verzadigen. Wij mochten ons zelf ruimschoots voorzien van drankjes, fruit, toetjes en ijsjes. Het was heerlijk!

hv-104
hv-110

Aalsmeer - Amsterdam-Noord

Klokslag 10.00 uur voer de Armada weg uit Aalsmeer. Wij werden uitgezwaaid door de Havenmeester en haar gezanten. De groentjes onder ons, die voor het eerst met de Hemelvaarttocht meevoeren moesten nog even wennen aan het gezapige tempo waarin wij de Westeinder verlieten. 

De Nieuwe Meersluis gaf enig oponthoud, echter alle WVA-schepen konden in één keer schutten samen met vele sloepjes. Zeer voorspoedig voeren wij door de Kostverlorenvaart naar de Houthaven. Via een woelig IJ kwamen wij al snel bij Waterportvereniging Aeolus aan. Na wat improviseren vond iedereen uiteindelijk een geschikte plek. Ook hier was men zeer gastvrij en hebben wij een prachtige dag doorgebracht.

Uit de buik van Aphrodite kwamen allerhande heerlijke hapjes, al dan niet per steekkar of winkelwagen, werden alle heerlijkheden naar het terras gebracht. Hoe is het mogelijk dat alles al zo goed en lekker was voorbereid! De WVA-Schipperbitter werd door Toine breedsprakig en met veel vertoon leeggeschonken in de zelf meegenomen borrelglaasjes. Onder het genot van heerlijke boerenkazen, worsten en dergelijke was het goed toeven in het zonnetje. Vervolgens braakte de Aphrodite nog pannen met heerlijke zelfgemaakte soepen uit en kwamen er smakelijke salades tevoorschijn. Wat een leuke namiddag en avond in Amsterdam Noord!

hv-113a
hv-119a

Amsterdam-Noord - Uithoorn

Zaterdagmorgen om 08.20 uur wandelden wij naar de naast de haven gelegen Foodmarket, waar wij ons lieten verwennen met een prima ontbijtje voor heel weinig geld.

Kwart voor tien voer de vloot zeer gedisciplineerd de haven uit en kozen wij weer het ruime sop van het IJ. Na een kort tochtje staken wij over naar de stad! Via het Oosterdok, de Oude Schans en de Amstel ging onze route. De hoge Aphrodite ging via de Nieuwe Herengracht, waar alle bruggen voor haar draaiden. Sommigen van ons kwamen met het zweet in de handen op de Amstel terecht. Het is heel apart om te varen tussen het geweld van de vele rondvaartboten in hartje Amsterdam want ze kwamen van alle kanten op ons af. Maar alles verliep prima.

Een ieder van ons had deze dag het zweet wel op het voorhoofd, dat kwam of door de tropische temperaturen van boven de 30 graden Celcius, of door de vele roeiboten die op de Amstel voeren. Rond de middag meerde iedereen in Uithoorn aan de prachtige nieuwe steigers af. Gelukkig was er precies plek genoeg voor ons.

Uit alle hoeken en gaten kwamen grote of kleine (vouw)fietsen te voorschijn. Via een warm tochtje reden wij langs de oevers van de Amstel en kwamen wij bij het Rijksmonument de Pondskoekersluis in de Hoef uit. Hier werden ijsjes genuttigd en kon tevens een op sleeptouw genomen vouwfiets vakkundig gerepareerd worden.

Met 24 mensen buiten aan de waterkant eten, wat een genoegen is dat. Bij eetcafe De Gevel waren de vooraf door ons bestelde gerechten nu heerlijk klaar gemaakt en uitgeserveerd. Ook hier was het weer een goed verzorgde, gezellige en geanimeerde avond. De bemanningen van de Bezemboot en de Vooropvaarder kregen zelfs een lekker doosje "Merci" overhandigd!

Door de echte IJs-liefhebbers werd de dag afgesloten met een overheerlijk ijsje van de IJssalon aan de Amstel. Er waren er onder ons, die er deze dag niet voor het eerst met een ijsje vandaan kwamen...

hv-128
hv-135

Uithoorn - Alphen aan den Rijn

Vandaag was de laatste etappe. Helaas komt aan alle leuke dingen ook een einde. 

De Aphrodite was veroordeeld tot een langer verblijf in Uithoorn, aangezien de brug door een technisch mankement dienst weigerde.  De overige schepen vertrokken alvast richting Alphen. Op de Amstel vond een groot kajak-polo toernooi met de naam "Amsterdam Open" plaats. Gelukkig werd er na enige tijd een doorvaartopeningetje voor ons gemaakt.

Op de terugtocht kozen enkele schepen een andere route om hun vakantie te verlengen, danwel rechtstreeks naar huis te varen, of om tijdig bij een muziekevenement te zijn. En na een heel drukke doorvaart door Alphen aan den Rijn doemde daar voor de meesten van ons de WVA-thuishaven weer op. Zoals gebruikelijk stonden er in de hele haven mensen klaar om alle terugkerende schepen op te vangen. Deze mensen hebben wel wat gemist hoor, een onvergetelijke Hemelvaarttocht.

Enige uren later kwam de Aphrodite nog toeterend en zwaaiend langs varen. De Uithoornsebrug had haar toch nog laten vertrekken.

hv-142
hv-143

Dank jullie wel!

Wat een succes hebben onze organisatoren door hun grote inspanningen bereikt.

Theo, Greet, Ton en Jolanda, onze hartelijke dank voor deze perfect georganiseerde tocht. Wij hebben gezien, dat er zeer toegeweid en vol enthousiasme voor ons aller plezier is gewerkt. Greet liet niets aan het toeval over en was volop in de running om het iedereen naar het zin te maken.

Zelfs heel dicht bij onze eigen woonomgeving hebben wij weer nieuwe en zeer interessante uitstapjes mee mogen maken.  Chapeau!

Via wat onduidelijk en geheimzinnig gemompel hebben wij begrepen, dat een aantal mensen zich gaan inspannen om volgend jaar weer een leuke tocht te organiseren. De verwachtingen zijn hoog gespannen!

Nogmaals, namens alle deelnemers onze hartelijke dank aan de organisatie voor dit onvergetelijke evenenement en tevens onze dank aan de WVA voor het sponseren van het culturele uitstapje.

De bemanning van de Triton,
Hanny en Albert Remmelts

Hemelvaarttocht-2017