Zonnig Kampen ontving de WVA

Vrijdag 15 februari 2019. Om iets na 10.00 uur werd de luxe touringcar met WVA’ers hartelijk ontvangen door Jan Troost (Voorzitter Stichting Tourist Information Kampen). Jan stond ons onder het mooie zonnetje op te wachten, hij heeft ons in twee groepen, samen met collega Victor, de gehele dag door het mooie Kampen begeleidt. Die lentezon bleef de hele dag bij ons, de temperatuur liep op tot 15 graden Celsius en het was bijna windstil.

Koggewerf

De Koggewerf is de thuisbasis van de Kamper Kogge. De werf, op een van de mooiste plekken van Kampen, herbergt onder meer een timmerwerkplaats, smederij en naaiatelier, een expositieruimte met informatie over de Hanzetijd en middeleeuwse vondsten, verteltheater, Koggeshop, visrookhuisje, middeleeuws vissershuisje en een sfeervolle Taveerne met uitzicht over de rivier de IJssel.

Taveerne, een schipperskroeg vol zeemanssfeer aan de IJssel

Na onze lange busreis smaakte het kopje koffie met gebak in de Taveerne ons heerlijk. De vrijwilligers van de traditionele Koggewerf hebben de WVA hartelijk ontvangen. De groep van 50 personen werd opgesplitst in twee groepen.

In het verteltheater nam de “weduwe Anna van Kampen” ons mee in haar boeiende levensverhaal over haar zware bestaan in de jaren rond de eeuwwisseling van de 13e naar de 14e eeuw.

20190215-001-ps

De Kogge is de kustvaarder uit de middeleeuwen

Reijer maakte ons deelgenoot van de historie van de enige echte Kamper Kogge die nu in de vaart is. Hoe het wrak uit 1340 op de bodem van de Flevopolders ter hoogte van Nijkerk is gevonden, hoe deze replica tussen 1994 en 1997 op authentieke wijze is nagebouwd. En over de vele zeereizen die de Zwarte Dame uit Kampen al gemaakt heeft.

Ina gaf een rondleiding op de 21 meter lange en 60 ton zware Kamper Kogge. Er werden interessante verhalen verteld over de bouw, de gebruikte materialen, de mast, het kasteel en dergelijke. Wij mochten ook in de buik van de Kogge kijken. Een knap staaltje werk, maar het leven aan boord was vast geen pretje.

20190215-008-ps

 

20190215-011-ps

Stadsgehoorzaal

Na een wandeling door de stad kregen wij in de mooie 125 jaar oude stadsgehoorzaal heerlijke broodjes en zelfs Pastinakensoep voorgeschoteld.

20190215-028-ps

 

Na de lunch gaf Daan een voormalige Genie-medewerker, namens de Provincie een zeer interessante presentatie over de ontwikkelingen van de IJsseldelta. Vanwege het vele hoge water is “Ruimte voor de Rivier“ de belangrijkste aanleiding voor dit project. Er is verteld over wat er moest gebeuren in de IJsseldelta en waar men nu staat en wat er nog staat te gebeuren. Voor ons als watersporters is dit zeer interessant. Het Reevediep tussen de Gelderse IJssel en het Drontermeer geeft de watersport een prachtige nieuwe verbinding, waarbij het Ketelmeer voortaan gemeden kan worden. Aan de Reevesluis wordt nog hard gewerkt en de Roggebotsluis zal verdwijnen. Hoogstwaarschijnlijk wordt het Reevediep op 1 april 2019 opengesteld voor de doorvaart van de Watersport. Uw verslaggever zal hier begin april mogelijk al doorheen varen. 

20190215-029-ps

De Nieuwe Toren

Vrijwilliger Jos vertelde de mooiste Kamper UI anekdotes tijdens onze bezichtiging van de 65 meter hoge “Nieuwe Toren” (gebouwd tussen 1649 en 1663!) Velen van ons bestegen de 163 treden om halverwege de aandrijving van de klok te kunnen bewonderen en om na de laatste etappe te kunnen genieten van het weidse uitzicht op deze zonovergoten stralende dag. Het carillon toornde nog hoog boven ons uit.

20190215-042-2-ps

 

20190215-057-ps

 

20190215-060-ps

Mocht u ooit de behoefte hebben om een dergelijke toren te bestormen, doe dat dan met linkshandige strijdkrachten. Jos heeft ons uitgelegd waarom dat zo is!

De Olifant

Als laatste onderdeel van ons bezoek aan deze Hanzestad stond sigarenfabriek de Olifant en Koffiebranderij de Eenhoorn op het programma.

Achter een zeer onopvallende gevel in een gewone winkelstraat gaat een heel bijzondere sigarenfabriek schuil. Tot voor kort werkte de oudste werknemer van Nederland Tinus (ook wel NicoTinus genoemd) tot en met zijn 90e jaar nog bij de Olifant, hij maakte de sigaren volledig met de hand. In de sigarenfabriek worden uiteenlopende soorten sigaren gemaakt met machines uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Per machine worden er 6.000 sigaren per dag gemaakt de totale productie bedraagt 4 miljoen sigaren per jaar, waarvan 1 miljoen wordt geëxporteerd. In de winkel onder de fabriek worden de sigaren in mooie cederhouten kistjes verkocht. Zelfs in een speciaalzaak in Alphen aan den Rijn kunt u de sigaren van de Olifant kopen.

20190215-068-ps

 20190215-072-ps

Aan alles komt een einde

Weer bij onze touringcar teruggebracht door Jan en zijn collega vrijwilliger sloten wij deze dag, met een tas met informatie over Kampen, om ongeveer 17.00 uur af, met een rustige en voorspoedige thuisreis naar Alphen aan den Rijn.

20190215-065-ps

Bedankt

Onze hartelijke dank gaat uit naar Jan en Victor onze twee gidsen, die ons de hele dag in Kampen hebben begeleid, naar de zeer gemotiveerde vertellers met de interessante en mooie verhalen en uiteraard naar ons WVA-activiteitenteam (Anneke & Eltjo, Toine & Ingrid) Gedurende de 6 jaar dat Anneke en Eltjo het Winterevenement in februari voor de WVA verzorgen hebben zij er altijd mooi weer bij mee verzorgd!

Verslag gemaakt door: Albert Remmelts