Past de WVA-Havenmeester Pet u ook?

Daghavenmeesters (m/v) zijn onmisbaar voor de WVA.  Hoe zouden wij onze watersporthobby kunnen beoefenen zonder onze behulpzame havenmeesters? 

In 2017 hebben wij succesvol een oproep gedaan voor daghavenmeesters. Een achttal leden zijn al dan niet in duo-verband toegetreden tot de groep daghavenmeesters. Inmiddels draait deze nieuwe lichting al weer twee jaar zeer succesvol mee.

Waarschijnlijk is het u al opgevallen, dat er regelmatig dezelfde dag-havenmeesters zijn. Daarin schuilt een vergrijzingsprobleem. Er is een dringende behoefte aan uitbreiding van ons daghavenmeesterkorps. In de ideale situatie is een vrijwilliger 1 week per jaar daghavenmeester, momenteel zijn er leden die meerdere weken per zomerseizoen daghavenmeester zijn.

Motivatie is niet het probleem. Sommige havenmeesters uit de groep zijn echter gestopt met varen of zijn verhuisd, anderen hebben een hoge leeftijd bereikt die soms lichamelijke beperkingen met zich meebrengt waardoor deze taak ietsjes te lastig voor ze wordt. 

WVA-dag-havenmeester zijn is vaak een heel erg leuke bezigheid. In het kort:

WVA-dag-havenmeester zijn is vaak een heel erg leuke bezigheid. In het kort:

 • Je komt in contact met heel veel mede WVA-leden.
 • Je bedient de brug.
 • Je ontvangt Passanten en biedt hun een mooie ligplaats in onze haven aan.
 • Je bent gastheer/gastvrouw voor onze passanten.
 • Het is "de manier" om de vereniging en de haven in al zijn facetten te leren kennen.

Het mooie is, dat iedereen met een hart voor de watersport en met een gastvrije instelling dit kan.

De WVA-haven scoort in de jaarlijkse enquête van het blad Motorboot (Januari 2019) een hoog cijfer (8,0). Onze passanten waarderen onze haven ten zeerste. Velen van hen komen jaarlijks bij ons terug. Sommigen zelfs meerdere keren per jaar. Onze Haven(meesters) scoren daarbij in de categorie 'aanloop en ontvangst' een 8,4! (Het gemiddelde van 325 havens is een 7,5)

havenmeester-2

U helpt uw collega watersporters, samen waarborgen wij de toekomst van de WVA en houden wij het liggeld laag

U helpt uw vereniging en collega WVA’ers ermee en wij kunnen er met zijn allen voor zorgen, dat de brug voor eenieder die in en uit wil varen vlot bediend blijft worden, door een WVA’er in plaats van door een dure toekomstige externe havenmeester of een afstandsbediening voor iedere WVA-boot.

Mede dankzij onze havenmeesters kunnen wij via de Passanteninkomsten onze financiën op orde houden en onze liggelden laag houden.

Zouden we deze taak middels inzet van de huidige ledeninzet niet kunnen invullen, dan is het inhuren van een professionele kracht een zeer kostbaar alternatief. Met gevolg dat deze hoge kosten uiteindelijk door onze leden / havengebruikers betaald zullen moeten worden.

Praktische invulling:

 • De havenmeester periode loopt jaarlijks van 1 april tot en met 31 oktober.
 • De dag-havenmeester begint op maandag om 08.00 uur en zijn dag eindigt om ongeveer 18.45, vanaf het moment dat de avond-havenmeester arriveert. De week wordt op zondag afgesloten en overgedragen aan de volgende.
 • Invulling via een duo van dag-havenmeesters is ook mogelijk en gebeurt nu ook. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Twee personen nemen samen een week voor hun rekening.
  • Verticale invulling: 2 personen nemen als duo ieder een aantal dagen in de week voor hun rekening.
  • Horizontale invulling: 2 personen vullen als duo samen de ochtenden en de middagen in de week in.
 • De weekplanning wordt in overleg met u en uw mogelijke duo partner afgestemd. In mei en in de gezellige zomerperiode is met name vers bloed gewenst. Onze Havenmeesters varen dan zelf ook vaak.

Interesse? Wilt u meer informatie?

Als u interesse in deze leuke taak in 2020 heeft, laat dit dan s.v.p. weten aan Albert Remmelts via 06-30061009 of aan een van de andere bestuursleden, bijvoorbeeld Marius Wulffers via 06-10364914 of aan Ben Larkens via 06-44 761526 of stuur een e-mailtje naar etisbew.[antispam].@wvalphen.nl

havenmeesters