Wel eens op het Zilvermeer geweest?

Open Havendagen.

Afgelopen zomer raakten wij onverwachts bij de Open havendagen in Mol in België verzeild. Tijdens onze tocht door de Kempen hadden wij Jachthaven Port Aventura aan het Zilvermeer op de planning staan. Vrijdag 6 juli 2018 meerden wij aan de meldsteiger aan, het was al druk in de haven. Havenmeester Steven vertelde ons, dat de haven volledig vol was en men al lang van tevoren had moeten reserveren om een plekje te bemachtigen. Echter hij wilde ons niet teleurstellen en wij mochten afmeren op de plek van een uitvaller van een van de schepen van de Marine kadetten.
20180707-027-ps

De Moeite waard.

Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer is voortgekomen uit een zandwinningsproject van het Belgische Sibelco. In 1955 werd er een fabriek gebouwd voor het drogen en malen van kwartszand. Het domein heeft een oppervlakte van 157 hectare. De Blauwe-vlag jachthaven Port Aventura, met 200 ligplaatsen, aan het schone en diepe Zilvermeer is op zich al prachtig, het haven café en de overige faciliteiten zijn uitstekend. Havenbezoekers ontvangen vrijkaartjes voor de toegang tot het naastgelegen Recreatiepark Zilverstrand. Uw kleinkinderen zullen het zwemstrand prachtig vinden. Daarbij behoren de Kempen tot één van de mooiste fietsgebieden van Vlaanderen.

 

20180706-023-ps

De Open Havendagen trokken veel watersporters en overige bezoekers. Er waren van allerlei nautische activiteiten en er waren volop standjes bij het Foodtruck en Havenfestival. Van Hotdogs en Pizzapunten tot lekker schepijs en alles wat daartussen is. Het was volop gemoedelijke gezelligheid.

 20180707-018-ps

Marine kadetten.

Wij lagen bij een aantal schepen met Marine kadetten uit Geel. In Nederland zouden wij Zeekadetten of Scouting zeggen. Deze groep uit Geel voer met een oud marineschip en een aantal privé schepen met jongens en meisjes vanaf 9 jaar ongeveer twee weken door België. De Marine kadetten worden discipline, respect en samenwerken geleerd. Men salueert, spreekt de leiding met u aan, maar gaat toch heel amicaal met elkaar om.

 20180707-031-ps

Duikers onder de boot.

Tot onze verbazing kwam er op zaterdag een grote groep duikers in de haven. In koppels van twee gingen zij van ieder schip het onderwaterschip inspecteren en na afloop brachten zij verslag uit bij de eigenaren van de schepen. Bij ons werd een vissimmetje uit de schroef gehaald. Dit is een gratis service en de duikers maken hiermee weer voldoende duikuren ten behoeve van hun brevet.

20180707-007-ps

Een mooie ervaring.

Wij hebben genoten van de drie dagen die wij hier hebben doorgebracht. De sfeer is goed, de Belgen zijn gastvrij en vinden het leuk om Nederlandse watersporters te ontmoeten. Er is geen harde herrie, maar wel gezellige muziek. Koken aan boord kun je wel vergeten, er is voldoende, betaalbaar eten en veel Fingerfood. Het weer was perfect en de overnachtingen waren dit weekeinde gratis. Wij hebben al een havenplekje voor 2019 gereserveerd.

20180707-004-ps

 

20180707-014-ps

Voor meer informatie over deze jachthaven aan het Zilvermeer bij Mol kijk op: www.zilvermeerhaven.be

O ja.

Het is trouwens niet alleen mooi op en nabij het Zilvermeer. Ook de aanloop er naar toe is prachtig. Wij zijn er via Antwerpen en het Kanaal "Dessel Schoten over Turnhout" naar toe gevaren. Wat een prachtige natuur en wat een mooie fietspaden zijn daar. Hier heeft men de Fietsknoopunten ooit uitgevonden.

20180706-017-ps

 

Hanny en Albert Remmelts
Van de Triton (maart 2019)