"Varen met de Canicula" in Alphen aan den Rijn

En opnieuw had onze activiteiten commissie een heel interessante avond georganiseerd. Al ruim voor aanvang stroomde de zaal van Les Pointeurs  op 4 maart 2020 vol met geïnteresseerde watersporters. Ongeveer 35 leden waren aanwezig om de geanimeerde presentatie van Marieke Rosier bij te wonen.

20200304-canicula-cabincruiser-20200301-ps

Marieke en Pieter werden welkom geheten door Albert. Die aangaf, dat hij via het door sommigen verafgode Facebook en door sommigen verafschuwde Facebook ongeveer 3 jaar geleden in contact is gekomen met Marieke. En wel via de Facebookgroep "Varen met de Canicula".

Aangegeven werd wat voor zeer geïnteresseerde en gemêleerde toehoorders er in de zaal waren:

  • Nieuwe leden die nog nooit gevaren hebben maar wel op zoek zijn naar een boot.
  • Enkele zeilers, die ook wel eens willen horen en zien hoe leuk het motorbootvaren is.
  • Bekeerde zeilers, die sinds enkele jaren motorboot varen.
  • Mensen die inmiddels niet meer varen.
  • Leden die om gezondheidsredenen hun boot verkocht hebben, maar weer opnieuw willen gaan varen.
  • Vele doorgewinterde motorboot vaarders.
  • Sloepvaarders, die meestal op de Hollandse plassen blijven varen, maar zeer geïnteresseerd zijn in wat Nederland vanaf het water nog meer te bieden heeft.
  • Er zijn ook Cabincruiser vaarders, net als Marieke en Pieter, die heel Nederland doorkruisen.

202003043-002-ps

Na de inleiding verzorgde Marieke de verdere avond.

Marieke en haar echtgenoot Pieter hebben in 2015 hun eerste sloepje gekocht, overnachten daarop was wel een dingetje. Dus al snel werd de sloep vervangen door een St. Tropez Cabincruiser, de Canicula. Vanaf 2016 vaart kapitein Pieter met zijn Marieke vanuit hun thuishaven in Sloten over de Nederlandse wateren. Pieter vaart en Marieke filmt.

Marieke oogstte grote bewondering door haar met PowerPoint slides afgewisselde korte filmpjes van de voor deze avond uitgestippelde vaartocht.

Wij werden meegenomen op de vaarroute van Sloten naar Stavoren, Enkhuizen, Lelystad, Muiden, Loenen aan de Vecht, Utrecht, Vreeswijk, Kinderdijk, Dordrecht, Vianen, Wijk bij Duurstede, Arnhem en zo via de Gelderse IJssel weer naar Sloten. In Lelystad mocht Pieter de haven bekijken, terwijl Marieke Bataviastad leegkocht.

202003043-006-ps

De filmpjes zijn voor ons als watersporters extra leuk, doordat er voor velen onder ons heel veel herkenningspunten zijn, maar Marieke vult dit aan met uitermate interessante historische informatie, oude tekeningen, foto’s en prenten. De reacties waren vaak van “goh, daar zijn wij vaak langs gevaren, maar wij hebben nooit geweten welke geschiedenis zich hier heeft voltrokken.” Ook de drone beelden geven je een heel andere indruk van de omgeving waar je door vaart.

De Canicula heeft een Facebook pagina, met vele volgers. Er is een YouTube kanaal met vele abonnees. En een heel uitgebreide en prachtig opgezette website. Alles heet “Varen met de Canicula “. En al deze informatie is gratis beschikbaar. Wat de website extra interessant maakt is de vele informatie over plaatsen, havens en routes.

Website van "De Canicula"

YouTube: "Varen met de Canicula"

Marieke vertelde vol trots over haar uit de hand gelopen hobby, die haar ontzettend veel tijd kost, maar haar ook veel heeft geleerd omtrent filmen en verslaglegging in het kader van haar professionele journalistieke job als eindredacteur bij RTV Drenthe.

20200304-canicula-pieter-en-marieke-20200301-ps

Genieten van een heerlijke lunch na het varen en filmen.

Na afloop van de avond kwamen er veel enthousiaste reacties, en werden Marieke en Pieter gecomplimenteerd over het feit dat zij in een paar jaar tijd al zoveel van de Nederlandse wateren hebben gezien en zo mooi hebben vastgelegd.

canicula-1-ps

Uw verslaggever:
Albert Remmelts

Bron van enkele foto's; Facebook "Varen met de Canicula"