Van de voorzitter augustus 2023

Als ze de Alphense brug open maken.
Hoor je menig schipper  een zucht van opluchting slaken.
Dan vaart die mooie huurboot.
In volle vaart door rood.
Zonder een tegenligger te raken.

Dag allemaal,

 Varen doe je samen

 Ja, vanaf mijn balkon heb ik zicht op deze brug. Onder mijn balkon liggen heel vaak boten te wachten tot de brug open gaat . Er wordt bijna om het kwartier een opening gemaakt. Beroepsvaart gaat voor en die hoeft niet te wachten. Jachten mogen dan ook mee.

 Als er iets groots aan komt en er wacht veel pleziervaart, dan is er soms paniek. Zeker als een beroepsschipper zijn hoorn moet gebruiken, en dat komt voor. Soms liggen er wel 20 boten bij elkaar aan onze kant van de brug en ook veel aan de andere kant. De brug staat vaak en lang open. Het wachtend publiek mort. Natuurlijk sta ik ook vaak te wachten en hoor dan de klachten.

 Lang niet alle boten sluiten netjes aan. Sommigen hebben moeite los te komen van de wachtsteiger en anderen nemen alle tijd. Belgische motorboten wachten totdat de brug helemaal open is en er groen  licht wordt gegeven.

 Soms staan er aan elke kant van de brug meer dan 300 mensen te wachten, ik heb ze geteld. Veel motorboten laten bij het wachten aan de kant hun motor draaien. Dat vinden wij bewoners ook niet zo fijn moet ik zeggen…!

Sloepen hebben het vaak helemaal niet begrepen. Het gele licht onder de brug lijkt geen betekenis te hebben voor deze catagorie van watersporters. De inzittenden hebben altijd wel veel plezier op het water.  Iedereen heeft het recht op een boot te zitten. Echter het toepassen van de regels zou echt beter kunnen en moeten.

 Het hierboven genoemde voorval gebeurde vorige week. Dat “zonder een tegenligger te raken” kwam waarschijnlijk door de stuurmanskunst van de tegenliggers. Ik ben benieuwd hoe er in de bedienpost op een dergelijke situatie wordt gereageerd? Kan men de politie erop af sturen, de beelden zullen er wel zijn neem ik aan. Wordt er überhaupt wel eens opgetreden, ik heb het nog nooit gezien.

 Mijn nieuwe boot

Ik heb een Crown gekocht. 10,20 lang. Voldoet precies aan de specificaties die ik in mijn bericht van twee maanden geleden heb geschetst. De boot gaat “ROOS” heten en komt eind september in de haven. Bijna op mijn oude plek. Natuurlijk twee vlaggen achterop.

Jullie zijn welkom op haar te bekijken.

Gang van zaken op de haven

In onze haven loopt alles naar wens. De dames en heren havenmeesters hebben het druk. Het aantal passanten ligt op schema.

Er zijn leuke reacties bijgeschreven in ons gastenboek, kijk er ook eens in.

De voorbereidingen voor de reparaties aan de steigers zijn in volle gang.

Vergeet niet om even te wachten met winterklaar maken van de boten,  Daan Touw geeft een seintje als het kan.

 De vakanties lopen al weer ten einde en de haven ligt vol. Wat willen we nog meer?

 Twee dingen weet ik wel, we zouden meer winterliggers wensen en meer gebruik willen laten maken van de garage. Die hebben we toch en niet voor niks. Kleine boten in de winter en auto’s in de zomer in de opslag ruimte.

In de komende maanden wordt de aankoop van de nieuwe Lis beklonken. Hierover zullen wij jullie apart berichten.

Vrolijke groeten,
Marius Wulffers
Voorzitter
18 augustus 2023

P.S. Vlak voordat ik de “ROOS” kocht hebben we een “ Le Boat” gehuurd in september. Ik hoop niemand van jullie tegen te komen (in Bretagne). Schaam me een beetje.