STOOTWILLETJES

OVERDREVEN BLIJHEID OVER POEP EN PIES 

U kent vast het (boeren)spreekwoord "Nu breekt mijn klomp!"  Maar juist dit spreekwoord dreunde wel erg hard door mijn hoofd toen ik de afgelopen periode via de social media de reacties van diverse watersportorganisaties las. Hiswa, Waterrecreatie Nederland en zelfs mijn topfavoriet Varen doe je Samen waren allemaal even blij en enthousiast over de volgende berichten:

"De nieuwe regels ingaande per 1 oktober 2019, staan het zuiveren van toiletwater aan boord van recreatieschepen toe. Toiletwater dat door een zuiveringsvoorziening aan boord is geleid die voldoet aan de gestelde eisen mag daardoor voortaan worden geloosd."

“Door het zelf zuiveren aan boord toe te staan, zijn er meer keuzemogelijkheden voor waterrecreanten. Ook zijn er voordelen als: geen ruimte nodig voor een vuilwatertank, geen stank omdat toiletwater meteen overboord wordt gepompt en de verwachting is dat de systemen goedkoper zullen zijn. Zowel in aanschaf als in onderhoud.”

Natuurlijk ben ik het ten dele hiermee eens. Dit zou best eens een prima oplossing kunnen zijn voor grotere pleziervaartuigen, rondvaartboten, charterschepen en natuurlijk de beroepsvaart.

Zeker als ik nog even terug denk aan afgelopen zomer op de Braassemermeer bij de voor anker liggende boten met meerdere eromheen zwemmende kinderen. Er voer toen een rondvaartboot langs met een breed bruin spoor erachter, omdat hij precies daar zijn tanks moest lozen. Walgelijk natuurlijk! Daar moet echt iets aan veranderd worden en met die nieuwe wet komt dat gelukkig dichterbij. Hoera!

Maar hoe zit het dan eigenlijk ook al weer met die beroepsvaartuigen zoals die rondvaartboot met dat vieze bruine zog, die hoeven toch nog niet per 1 oktober 2019 hieraan te voldoen? Worden wij hier blij van? Nee dus!

Naast het zelf zuiveren wordt in die mooie nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting in 2021 ingaat ook opgenomen het verplicht verzegelen van de afsluiters van de lozingspunten van toiletten en vuilwatertanks op de pleziervaartuigen. De verzegeling geldt niet voor de zuiveringsinstallaties. 

Ook is het zo dat de technische oplossingen voor een zuiveringsinstallatie eerst nog moeten worden bedacht. Er is nog maar weinig bekend over deze installaties op kleinere schepen. En dan nog, echt klein zal zo'n installatie niet worden.... De kleinste vuilwaterzuiveringsinstallatie van nu is al gauw 100x60x43 cm groot.

Deze installaties zullen helemaal niet in de kleinere bootjes passen en dit zal vast voor meer dan drie kwart van de recreatievaartuigen het geval zijn. Daarbij komt nog dat veel boten tegenwoordig al voorzien zijn van een vuilwatertank. Die neemt al veel ruimte in, dus echt veel plaats zal er ook niet meer beschikbaar zijn. Zelfs niet op de wat grotere schepen. 

In de oudere schepen is al door vele watersporters vaak geïnvesteerd in het inbouwen van een vuilwatertank. Dus nu weer de halve boot slopen om iets er uit te halen wat er net in zit daar wordt je niet blij van!  Hiermee jaag je alleen maar heel veel liefhebbers de watersport uit. Het lijkt er zelfs een beetje op of de politiek dit graag wil...

Waarom zijn al die watersportorganisaties in hun reacties er dan zo blij en positief over? Onbegrijpelijk!

Als troost wordt in alle berichten nog wel vermeld: "Urine mag wel gewoon worden geloosd, daar zitten geen gevaarlijke bacteriën in. Het loosverbod geldt nl. alleen voor poep, want dat is vies en gevaarlijk voor zwemmers."

Maar hoe dan? Moeten we dan in het aanrechtje plassen? Want door het toilet kan dit ook niet meer indien de afsluiters hiervan verzegeld zijn! Hier worden we dus alweer niet blij van!

Trouwens wie moeten jaarlijks al die honderdduizenden verzegelingen uitvoeren en controleren? In de winter moeten de kranen bijna allemaal weer open tegen bevriezing. Daar is blijkbaar niet over nagedacht. Dus ieder jaar weer honderdduizende bootjes verzegelen? Dit gaat miljoenen kosten.

Maar maakt u zich maar geen zorgen. Er is al geen geld voor politie, onderwijs, zorg enzovoort, dus hier zal ook geen geld voor zijn. Oftewel dit politieke gebaar verschrompelt vast weer tot niets.

En wat denken die politici nu wel? Dat ik als serieuze watersporter mijn poep overboord pomp tussen de zwemmers? Natuurlijk niet! Ook urine niet! Ik heb als watersporter toch ook belang bij schoon oppervlaktewater? Alleen daar wordt iedereen weer blij van.

nachtplasje-mag-nu-wel

Nachtplasje mag dus wel daar hoeft ik me niet meer voor te schamen

Oké, alleen het nachtplasje dan, maar dat zal de zwemmers overdag echt niet meer deren. Midden in de nacht in het donker naar het toiletgebouw lopen vond ik altijd al onverantwoord. Ik heb mij daar altijd wel een beetje schuldig over gevoeld. Trouwens wel gek dat dit nu gewoon wel mag, nooit geweten.. Dat is eigenlijk het enige waar ik blij over ben.....

Nog een kleine tip aan de politiek: Maak een wet die het alle jachthavens en vooral de gemeentehavens verplicht om per direct zorg te dragen voor goede sanitaire voorzieningen aan de wal. Stel hier een norm voor op. Motiveer de watersporters middels een landelijke actie om daar zeker voor de grote boodschappen gebruik van te maken.  Zorg ook voor de handhaving van deze norm waaraan moet worden voldaan. Beboeten ingeval de voorziening er niet is volgens de gestelde norm. Dat brengt veel minder kosten met zich mee dan het hele verzegelplan. De gemiddelde watersporter zou hier best blijer van kunnen worden!

Ik ben nu uitgepoept, dat lucht op en ik ben blij dat dit op papier staat.

Ik wens u nog blije en fijne feestdagen! 

Stootwil  

P.S. raakt u niet uitgelezen over deze poep materie?  klik dan hier