WVA logo 70

WVA nieuws


WV Alphen a/d Rijn 50 jaar jong: VNM Verslag

Geplaatst op 28-09-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Albert  -  Bron: VNM Nieuwsbrief September 2021

Onderstaand artikel is integraal gekopieerd uit de VNM Nieuwsbrief van September 2021. "Het is al jaren een goede gewoonte dat het Verbond Nederlandse Motorbootsport aanwezig is bij een jubilerende vereniging. Zo ook dit jaar bij WV Alphen aan de Rijn. Gelukkig hadden zij besloten om de festiviteiten pas in september te plannen i.v.m. corona. Er was een uitgebreid programma gemaakt door de feestcommissie bestaande uit Henny, Evert, Anneke en Marius. Door eerdere contacten met voorzitter Marius Wulffers was ons plan om met onze boot naar Alphen te gaan en zo het gehele programma mee te kunnen beleven.

Wij varen 10 september richting Alphen. De jachthaven ligt aan de Heimanswetering. De Heimanswetering loopt vanaf de Oude Rijn bij Alphen aan den Rijn noordwaarts tot aan de grens met de gemeente Kaag en Braassem het dorpje Woubrugge. Dit vaarwater is onderdeel van de staande mastroute. Aangekomen bij de jachthaven moet je bellen met de havenmeester maar toeteren mag ook (officieel lang kort lang). Dit is noodzakelijk om de haven in te kunnen varen, bij de haveningang is een fietsbrug, die geopend moet worden. De brug wordt bediend door de havenmeester.

In een gesprek met de voorzitter blijkt dat dit een hele goede planning van de havenmeesters vergt. Er zijn achter in de havenkom ook ligplaatsen die behoren aan de bewoners van de flats en woningen die daar zijn. Voor al deze vaarders moet de brug geopend worden. De havencommissaris maakt dan ook altijd in het begin van het jaar een jaarindeling wie er per week verantwoordelijk is als havenmeester en brugwachter. Na aanmelding wordt de brug gelijk bediend en krijgen wij een mooie plek aan een langsteiger. Wat direct opvalt is dat de haven in perfecte staat verkeert, alles is schoon en mooi onderhouden. Steigers zijn voorzien van een wateraansluiting en voldoende stroompaaltjes. Vooraan in de haven ligt het clubschip “de Lis” een oud binnenvaartschip wat omgebouwd is tot clubschip. Keurig voorzien van toiletten en douches en een kantine. Op het bovendek zit je heerlijk achter glas en kun je over de polder uitkijken en van de zon genieten en uiteraard je drankje. Wat ons erg opviel is de vriendelijkheid en de betrokkenheid van de leden bij de haven en de vereniging. Heel veel leden doen iets voor de vereniging.

20210911-053-ps

De volgende ochtend op zaterdag is er om 11.00 uur palaver op het clubschip. De voorzitter legt uit wat verder de bedoeling is van deze feestelijke dag. Er wordt begonnen met een puzzeltocht. Er wordt een rondje gevaren over de Kagerplassen en de Braassem. Langs deze route zijn 27 foto’s genomen die we allemaal krijgen op een aantal A4tjes. De opdracht is simpel, we moeten de foto’s in de juiste volgorde nummeren. Tijdens het varen dus goed opletten waar de foto’s genomen zijn. Na afloop van het rondje is het de bedoeling dat we naar de Grote Hem varen aan de zuidkant op het Braassemermeer. Daar is een heel stuk kade met grasland voor ons gereserveerd.

20210911-055-ps

27 foto's.

Op de kant staat een mega partytent waar in de avond een BBQ wordt georganiseerd. Er voeren 37 leden mee met de puzzeltocht die je overigens op eigen verzoek links of rechts om kon varen. De vaartocht heeft ongeveer 4 uur in beslag genomen; voor enkelen wat langer als het schip hoger was dan 2,5 meter voor de brugdoorvaart. We zijn echt door het groene hart gevaren en hebben genoten van de omgeving. Eenmaal aangekomen in de Grote Hem hebben we met veel leden kennisgemaakt. Ook zijn er veel leden met een klein rondvaartbootje gekomen die na het feest ook weer teruggebracht worden, want de locatie is niet per auto bereikbaar. In de gesprekken blijkt dat veel leden al jarenlang lid zijn. Enkele hebben zelfs nog meegewerkt aan de bouw van de haven eind jaren 80. Zolang heeft het geduurd na oprichting van de vereniging dat ze een eigen haven hadden gekregen. De leden die destijds in het bestuur zaten moeten een ijzeren doorzettingsvermogen hebben gehad om de steeds spaak lopende onderhande-
lingen weer vlot te trekken. Maar goed het resultaat mag er zijn.

Nadat iedereen gearriveerd was hield voorzitter Marinus een korte toespraak waarbij hij benadrukte dat het lang geleden is dat er een gezellige samenkomst met de leden is geweest. Hij stelde ook voor om regelmatig van plaats te wisselen zodat je ook mensen spreekt die je misschien niet zo goed kent. Hij noemde dat het “wij gevoel” creëren.

Ook moet vermeld worden dat de coronamaatregelen keurig werden opgevolgd en er voldoende zelftests aanwezig waren.

20210911-054-ps

De uitstekend BBQ werd door de plaatselijke keurslager verzorgd, die met twee man het nauwelijks konden bijhouden om de hongerige magen te vullen, na een intensieve vaardag in de buitenlucht. Overigens heeft het weer ons niet geheel in de steek gelaten. Het was na een lange periode van zonnig weer gelukkig droog en een klein beetje zon. Tijdens de BBQ werden de prijzen van de puzzeltocht uitgereikt. De winnaar had 26 van de 27 foto’s gevonden, een werkelijk unieke prestatie. Na de prijsuitreiking kreeg ik als voorzitter van het VNM het woord om iets te vertellen en het 50-jarig jubileumschildje uit te reiken. Eigenlijk heb ik al het bovenstaande gememoreerd, omdat mij dat als verenigingsman het meeste aanspreekt. Dit type verenigingen zal altijd overleven en blijven bestaan. Ook zie je dat bij enthousiaste verenigingen het ook veel makkelijker is om mensen te vinden die wat willen doen. Het bestuur is de motor van de vereniging, maar de vrijwilligers zijn de brandstof. Zonder enthousiaste leden geen enthousiaste vereniging. Ik wens u allen een vereniging toe die functioneert als WV Alphen.


Herbert Schoenmakers,
voorzitter VNM"

Bronvermelding:
Verbond Nederlandse Motorbootsport (VNM)
NIEUWSBRIEF Jaargang 22; nr.6 sept. 2021