WVA logo 70

WVA nieuws


Veilig varen begint bij een goede reisvoorbereiding

Geplaatst op 19-06-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Albert  -  Bron: Varen doe je Samen

Het vaarseizoen voor de recreatievaart staat weer voor de deur. Tijd om vaarplannen te maken! Om veilig van je vaartocht te genieten is het van belang om aan goede reisvoorbereiding te doen. In dit artikel geven wij je tips & tricks voor je vaarplanning en werken we een voorbeeld van een vaartocht uit.

Bij het plannen van je vaartocht is allereerst van belang of je schip, bemanning en uitrusting voldoet aan de eisen voor het gewenste vaarwater. Wil je varen op een klein binnenwater, dan zijn de eisen totaal anders dan op groot vaarwater. Varen op de grote rivieren met drukke beroepsvaart stelt ook weer andere eisen aan je uitrusting dan bijvoorbeeld zeilen op een recreatieplas. Zorg er in ieder geval voor dat je schip aan de wettelijke voorwaarden voldoet (o.a. BPR aan boord, eventueel vaarbewijs, marifooncertificaat), je de vaarregels/voorrangsregels kent en je schip en veiligheidsuitrusting in goede staat is. Lees  meer over een goede vaaruitrusting.

Vaarplan

Het is raadzaam een vaarplan op te stellen. Maak dit plan voordat je gaat varen, je hebt dan alle tijd en rust om alles uit te zoeken. Duidelijke notities maken over de route, de te passeren sluizen en bruggen, kompaskoersen, getijden, marifoonkanalen etc. We hebben hier de belangrijkste zaken op een rijtje gezet:

De belangrijkste zaken voor je reisvoorbereiding op een rij:

  • Vaarweginformatie checken
  • Weerbericht checken
  • Almanak raadplegen
  • VDJS-knooppunten raadplegen
  • Navigatie voorbereiden

Bronvermelding: Dit artikel is integraal overgenomen uit de mailing van "Varen doe je Samen" van 19 juni 2019. De volledige informatie kun je via onderstaande link lezen:

Artikel: Veilig varen begint bij een goede reisvoorbereiding