WVA logo 70

WVA nieuws


Varen ten tijde van Corona

Geplaatst op 24-05-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Albert

Dat dit watersportseizoen anders is dan andere jaren is voor iedereen duidelijk. Na een angstige start, komt het vaarseizoen nu toch langzaam op gang. Normaliter start het zomerseizoen op 1 of medio april. Dan gaan de havens weer open en gaat de bediening van de kunstwerken (bruggen en sluizen) over van winterregime naar het zomerregime. Veel overheden hebben het winterregime dit jaar heel lang verlengd. Sinds Hemelvaartsdag zijn de meeste beperkingen met betrekking tot bruggen en sluizen opgeheven. In onderstaand overzicht treft u de situatie per 19 mei 2020 aan.

Waterrecreatienederland.nl/gewijzigde-bedieningsregimes-vanwege-coronavirus

openingstijden-20200519

Via de volgende link komt u bij het originele leesbare overzicht: 

Waterrecreatienederland.nl/content/uploads/2020/05/WRN_Corona.png Klik nog een keer op de tekst voor een uitvergroting. 

Jachthavens.

De Centrale overheid en het RIVM bepalen het beleid; wat mag niet en wat mag wel weer en vanaf wanneer. U kent de overzichten en planningen wel. Nederland kent 25 veiligheidsregio’s. De Veiligheidsregio’s hanteren soms gebiedsafhankelijke, verschillende, Corona maatregelen en voorschriften, dit geldt ook voor de watersport. Wij dienen hier terdege rekening mee te houden bij de voorbereiding van onze reizen.

Op de meeste jachthavens mogen de eigen vaste ligplaatshouders weer naar hun schip toe. In de regio Rotterdam was dat heel lang verboden. Men kon daar ook absoluut niet de haven in of uit varen. Gelukkig hebben wij deze beperkingen in onze WVA-haven niet gehad.

Passanten.

Als je van plan bent om een meerdaagse tocht te maken of met de boot op vakantie gaat, is een goede voorbereiding dit jaar nog belangrijker dan anders. Het is aan te raden om bij iedere jachthaven die je wilt aandoen vooraf te informeren of je daar als passant welkom bent. Onze WVA-haven is sinds 11 mei geopend voor passanten, maar er zijn nog steeds havens waar je niet terecht kunt. Er zijn havens die pas vanaf 1 juli passanten zullen toelaten. Advies: bezoek de website of bel van tevoren om verrassingen te voorkomen.

“Zelfvoorzienend zijn” is een magisch begrip.

Op iedere jachthaven in Nederland is het Sanitair (toilet-, was- en douchevoorzieningen) gesloten. Volgens de overheidsplannen mogen deze voorzieningen dit pas op 1 juli opengaan. Echter sinds 22 mei hebben de veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek, om te voorkomen dat dagrecreanten hun ontlasting in de natuur achter laten, besloten om dit te wijzigen in: (was- en douchevoorzieningen) gesloten te houden. In onze veiligheidsregio Hollands Midden mogen de (toilet) voorzieningen nog niet open. Zelfvoorzienend zijn via de eigen vuilwatertank is voor passanten een voorwaarde voor een havenbezoek.

Contant betalen is uit.

Op vrijwel iedere jachthaven wordt nu van u verwacht dat u per pin betaald en het liefst contactloos. Heeft u op onze haven al gezien dat er in de LIS een Plexiglasscherm is aangebracht zodat onze passanten veilig bij onze havenmeesters kunnen afrekenen.

Houdt u aan de voorschriften.

Wij wensen u veel en veilig vaarplezier en houdt u s.v.p. aan de voorschriften. De politie controleert, waarschuwt (en bekeurt) ook in onze regio zeer regelmatig. Ik zie ze dagelijks door de Oude Wetering voorbijvaren, met mooi weer zelfs met twee of drie politieboten.

Albert Remmelts
24 mei 2020