WVA logo 70

WVA nieuws


Van de voorzitter

Geplaatst op 26-07-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: ben  -  Bron: Voorzitter + diversen

Aan het einde van de dag dan strijken wij de vlag

Steeds meer mensen, ik weet niet hoe ze heten

Lijken dit echter te vergeten

Iets wat eigenlijk niet mag

 

Ook weer tijdens mijn huidige vakantie zie ik steeds meer boten die 's nachts de vlag laten staan achter op hun schip. Ik vind dat jammer en het hoort ook niet zo. Helaas is het volgens mij geen wet en kunnen we er niet tegen optreden. Ook geen idee hoe deze etiquette in andere landen eruit ziet. Ik blijf hem gewoon strijken als de zon ondergaat.

Vrolijke groeten en wees voorzichtig allemaal.
Marius Wulffers


(toegevoegde info redactie website:)

Weetjes over vlagvoering etiquette:
Op een schip of jacht wordt slechts één nationale vlag gevoerd. De vlaggenstok van de natievlag is recht en achterover hellend geplaatst in de as van het vaartuig. Wanneer dit niet mogelijk is het volgens de etiquetteregels gewenst de vlag iets naar stuurboord te plaatsen.
Alleen bij vlaggen van top en bij pavoiseren voert men op het hek én in de top van de mast een nationale vlag, bij jachten met meer dan één mast in iedere mast. De vlaggestok moet zo lang zijn dat de onderkant van de vlag goed vrij blijft van de reling en dat de vlag niet over het dek of in de hekgolf dweilt. Ronde en platbodemjachten hebben de vlaggestok op het aangehangen roer. Indien deze jachten een gebogen gaffel hebben, dan voeren ze ook een gebogenvlaggestok. Alle andere ronde en platbodemjachten, evenals andere pleziervaartuigen voeren een rechte vlaggenstok. Bij kits getuigde schepen wordt de vlag gevoerd aan de achterste of bezaanmast aan een vlaggestok en wordt met stok en al in de mast gehesen. Dit omdat de vlag dan beter vrij waait van de mast en de vallen. Als het schip een gaffelzeil heeft mag tijdens het varen de natievlag ook aan het achterlijk van het zeil, net onder de gaffel gevoerd worden.
In de haven of ten anker, wordt de nationale vlag gehesen van 08.00 uur (zomer) of 09.00 uur (winter) tot zonsondergang of ten laatste 21.00 uur. Behalve voor de natievlag gelden de genoemde tijden ook voor de geus en eventueel de beleefdheidsvlag. (de nationale vlag van het bezochte gebied of provincie. De volgorde van hijsen is altijd eerst de natievlag en dan de beleefdheidsvlag. Bij het neerhalen is de volgorde precies omgekeerd. Al deze regels gelden ook in de ons omringende landen.

Gedurende de vaart op zee wordt volgens de reglementen de nationale vlag bij nacht NIET neergehaald. 

 vlagopscruiseschip600

 Alleen met verf kan het ook, maar dit is geen vlagvoering.