WVA logo 70

WVA nieuws


Van de Voorzitter: Het leven is een feest.

Geplaatst op 25-04-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Marius

Marius, onze voorzitter is een fervent watersporter. Met de Paasdagen is hij er met motorboot Lenk op uitgetrokken. Lees hieronder zijn verslag:

Het leven is een feest. De ene dag wat meer feest dan de andere maar het blijft feest.

Rondje Haarlem.

Wouw, wat een mooi begin van het seizoen was dat deze Pasen. 
Mogelijk zijn dit de positieve kanten van de klimaatverandering. Laten we daar dan in ieder geval maar van profiteren. Lenneke en ik hebben dat gewoon gedaan. Echter Pasen 1949 was een week eerder en warmer.

Van Merlenhaven

Vrijdag middag vertrokken en via Kaageiland de Ringvaart op. Wel erg druk moet ik zeggen. De brug in Lisse sluit tussen vijf en half zes. Beetje rare tijd maar een half uurtje wachten is met mooi weer geen straf. De beide andere lage bruggen in Hillegom en Bennebroek draaien heel vlot. Tegen 7 uur aangekomen bij Watersportvereniging Merlenhaven in Heemstede. Die zitten in een zijvaart van de Ringvaart ongeveer een kilometer voor het Cruquius gemaal/museum. (Dit door vrijwilligers onderhouden gemaal is zeker een bezichtiging waard!!).

Mooie haven erg rustig gelegen met goede voorzieningen. Prachtige wandel omgeving met dierenweides, ooievaars en veel bos. Deze vereniging beheert ook de jachthaven om de hoek naar Haarlem links.

Haarlem

Zaterdag ochtend door naar Haarlem. Is niet zo ver. De Buitenrust brug (brug 8) werd vlot geopend. Dit is niet altijd zo want er wordt in konvooi gevaren dus soms heeft men pech en duurt het wel een uur of zo.

Net voorbij de Lange brug (brug 7) leuk plekje gevonden vanwaar je zo de stad inloopt. Ik zag dat er ook nog plek was direct voor het Teylers museum, ook erg leuk en een bezoek waard. Havengeld 12,25 Euro voor 12 meter boot. De website zegt €18,45, kennelijk een beetje voorjaars korting. Stroom is er wel maar een beetje lastig.

Winkels vlakbij en restaurants in overvloed. De openbare hofjes zijn zeer indrukwekkend. Zeker de moeite waard om er een paar te bekijken.

Tegen de avond betrokken de lokale bewoners massaal de oevers van het Spaarne. BBQ`s te over, muziek en gezelligheid. Moet je wel van houden natuurlijk. Tegen elf uur werd het rustig, alles werd opgeruimd en meegenomen. Zelfs de volle vuilnisbakken werden door de bewoners deels geleegd.

haarlem-lange-brug

Molenplas

Zondag ochtend aangesloten bij een konvooi en de stad terug weer uit. Bij Cruquius links om naar de Molenplas. Leuk watertje met goede steiger en restaurant. Hier blijven liggen die dag. Werd weer erg druk, veel ijs afhaal bootjes. Ook hier havengeld betalen via de "AanUit.net app. Ook stroom via dit systeem. Ik heb wel liggeld betaald maar geloof niet dat als ik dat niet had gedaan er een haan naar zou kraaien. Onze Tsjechische buren hebben zeker niet betaald, die snapten er helemaal niets van. In de stad ligt dat wel anders, daar werden we gecontroleerd.

Volgende ochtend vroeg verder. Klein foutje, de Brug Vijfhuizen draait vanaf negen uur. Echter als je goed leest moet het eerste uur (van 9 tot 10) ver van tevoren aanmelden. Dat betekende een uur extra wachten. Daarna verder de ringvaart af ca 35 km tot aan Oude Wetering. De paar bruggen die open moesten werden zeer vlot bediend. 

molenplas-haarlem

Zwemmen in April

Tegen drie uur aangekomen op de Wijde Aa. Lekker voor anker in de zon. Zelfs nog even gezwommen!

Tegen acht uur weer in de haven, heerlijk genoten. Voor herhaling vatbaar en een sterke aanrader.

Vrolijke groeten,
Marius Wulffers