WVA logo 70

WVA nieuws


Presentatieavond: "Varen doe je Samen" was druk bezocht

Geplaatst op 28-02-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Albert  -  Bron: Varen doe je Samen

Op 21 februari 2018 was er voor WVA-leden een interactieve presentatie van de projectgroep "Varen doe je Samen". Mevrouw Rowena van der Maat die namens “Varen doe je Samen” Vaarexpert is bij de Waterkampioen heeft op deze WVA-avond haar kennis met ons gedeeld. Wij waren te gast op een voor de WVA nieuwe locatie: De Jeu De Boule locatie van Les Pointeurs in Alphen aan den Rijn. Deze locatie is ons ook prima bevallen!

De avond werd bezocht door zo'n 30 WVA-leden, het was een zeer interactieve avond. Aan het einde van de avond waren er handige "Vaar Bewaarkaarten" beschikbaar en nog een aantal handige en informatieve documenten en leuke hebbedingetjes.

20180221-001-ps

Onze kennis werd danig op de proef gesteld. Rowena nam aan de hand van een PowerPoint presentatie vele situaties met ons door en het blijkt dat de kennis van de regels snel wegzakt, dus opfrissen van kennis is een goede zaak.

Per 1 januari 2017 is er een nieuw BPR actief. Realiseert u zich dat u dit regelement aan boord moet hebben? Ofwel op papier in bijvoorbeeld de meest recente Almanak deel 1 van de ANWB of digitaal gedownload op uw Laptop, Tablet of Smartphone.

Door de WVA'ers werden vele vragen gesteld. Hieronder het antwoord op twee vragen die niet direct konden worden beantwoord:

  1. De vraag of je bij het afmeren met Spudpalen ook een ankerbol moet hebben? Antwoord is: ja, spudpalen gebruiken is ankeren.
  2. En de vraag over de snelheidsborden: 5 km /u is dat dan met de stroom mee? Antwoord: snelheid is altijd tov het water, wordt dus gemeten via log.

Op de Website van Varen doe je Samen is heel veel informatie voorhanden. Naar aanleiding van vragen bijvoorbeeld.

Verder zijn er vele Brochures beschikbaar: Brochures "Varen doe je Samen"

Onderstaand staat de tekst van de uitnodiging met algemene informatie over het project "Varen doe je Samen."

Het project 'Varen doe je Samen!'

‘Varen doe je Samen!’ heeft als doel de veiligheid op en rond het water te vergroten. Met beroepsvaart, zowel binnenvaart als zeevaart, passagiersschepen en allerlei soorten recreatievaartuigen wordt het steeds drukker op het water. Dit maakt continue aandacht voor veiligheidsrisico’s noodzakelijk. De samenwerkende partners van ‘Varen doe je Samen!’ bundelen hun kennis, netwerken en communicatiekracht om de verschillende vaarweggebruikers voor te lichten en te motiveren om de vaarwegen en de wateren veilig met elkaar te delen.

Nederland Waterland telt:
2,5 miljoen waterrecreanten, 500.000 recreatievaartuigen, 7.000 beroepsschepen, 10.000 km vaarwegen en 100 Knooppunten.

Wie zich bewust is van potentiële risico’s, en inzicht, kennis en ervaring heeft op het gebied van varen, zal veiliger varen dan iemand die dit niet of minder heeft. Veiligheid en veilig handelen vinden wij een normaal onderdeel van waterrecreatie, een routine: het hoort er gewoon bij, voor je eigen vaarplezier. 

De Hoofdthema's van "Varen doe je Samen" zijn:

  • Goed zeemanschap;
  • Een goede vaaruitrusting;
  • Bereid je reis goed voor;
  • Veilig op het water.

Op de Website van "Varen doe je Samen" treft je nog veel meer nuttige informatie aan: Varen doe je Samen