WVA logo 70

WVA nieuws


Marifonie

Geplaatst op 28-07-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Marius Wullfers

marifoon-oud 

Heeft u ook zo'n oud ding aan boord?
Dan heeft u het vast al gehoord?
Koop daarom gewoon
Maar een nieuwe marifoon
Dan kunt u weer communiceren zoals het hoort

Er gaat wat veranderen in maritiem radioland.
Wat is er nou precies aan de hand?

Ja er gaan dit jaar wijzigingen plaats vinden aan de marifoon kanalen. Er komt een nieuw systeem:VDES.

Een marifoon wordt tegenwoordig voor veel meer gebruikt dan alleen met elkaar praten. Dat was al veel beter dan vlaggen of morseseinen maar moet echt worden aangepast aan de huidige tijden. De verstaanbaarheid en gebruik in noodgevallen kan tegenwoordig veel beter. Er is wel al een mogelijkheid bij nieuwere marifoons ( DSC, Digital Service Calling) waarmee tekstuele berichten kunnen worden verzonden. Die kan je goed lezen als ze duidelijk zijn opgesteld volgens de geldende regels.

Ook hebben we natuurlijk AIS (automatic Identification System) . Dit communiceert Naam ,positie en koers van schepen naar iedereen die het wil weten. Sommigen van ons hebben dat ook aan boord. Zeker aan te raden als je naar groter water gaat. De haven van Antwerpen heeft AIS zelfs verplicht gesteld. Door het intensieve gebruik van AIS loopt dit systeem nu al soms vast.

VDES (VHF DigitalExchange System) kan veel meer data versturen dan AIS of DSC. Ook zijn er mogelijkheden zoals Maritime Cloud.

Daarom zijn er internationaal afspraken gemaakt om VDES in de toekomst in gebruik te nemen. Daarom moet er ruimte gemaakt worden op bestaande marifoon kanalen.

De kanalen 24 t/m 26 en 84 t/m 86 mogen al niet meer worden gebruikt voor spraak. U hoeft ze niet te verwijderen, gewoon niet gebruiken.

De duplex kanalen 27 en 28 worden gesplitst: 1027 1028 worden simplex kanalen 2027 en 2028 worden gereserveerd voor VDES. Hiervoor moet een ( vrij nieuwe ) marifoon worden geherprogrammeerd. Uw leverancier kan dit doen.

Hele oude marifoons hebben kanaal 87 en 88 nog als duplex kanalen in gebruik. Tot nu toe was dit geen probleem maar een aantal walstations gaat nu gebruik maken van kanaal 87. Dat kan dan niet meer.

De vraag of u een nieuwe marifoon moet aanschaffen hangt sterk af van uw vaargebied. Kanaal 18 en 20, de meest gebruikte kanalen in de buurt kunnen gewoon in gebruik blijven.

Meer informatie : Agentschap Telecom, ga direct naar Maritiem&Marifoons.

Ik hoop dat dit een beetje nuttig was.

Vrolijke groeten

Marius Wulffers

Voorzitter.