WVA logo 70

WVA nieuws


Kampen verwacht de WVA!

Geplaatst op 06-12-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Albert

Bewonder de Hanzestad Kampen

Op vrijdag 15 februari 2019 staat een luxe touringcar klaar om het WVA-gezelschap naar Kampen te vervoeren. In Kampen waart nog steeds de handelsgeest van vroeger. De Hanzestad aan de IJssel is beroemd vanwege zijn sigaren en de Kamper Kogge.

Kampen is een kleine stad met een groot verleden. In de Middeleeuwen was Kampen een van de machtigste en meest welvarende steden van Noordwest-Europa. Groot geworden door het Hanzeverbond, de Europese Unie avant la lettre. Dat Kampen uitgroeide tot een rijke en letterlijk welvarende Hanzestad, is niet zo vreemd. Het lag aan rivier de IJssel én aan de Zuiderzee. Zo kon de nautische stad handeldrijven met het achterland en overzee. Nog steeds waart de geest van middeleeuwse handelslui door de straten en stegen.

Op het programma staan:

De Koggewerf.

Na de bustocht staat hier koffie met koek voor ons klaar. Thuisbasis van de Kamper Kogge is de Koggewerf. De werf, op een van de mooiste plekken van Kampen, herbergt onder meer een timmerwerkplaats, smederij en naaiatelier, een expositieruimte met informatie over de Hanzetijd en middeleeuwse vondsten, verteltheater, Koggeshop, visrookhuisje, middeleeuws vissershuisje en een sfeervolle Taveerne met uitzicht over de rivier de IJssel.

kogge-ps

 

De Stadsgehoorzaal met een presentatie over de IJsseldelta

De Stadsgehoorzaal in Kampen bestaat al 125 jaar en het gebouw ademt dan ook historie. En hoewel er veel aan is veranderd, bleef een zaal hetzelfde: de grote zaal met zijn rode pluche stoelen onder een prachtige kroonluchter. Het gebouw aan de Burgwal, stadsgracht de Burgel en Nieuwe Markt werd geopend voor het publiek in 1891 en is ontworpen door architect Vidal de St. Germain.

Hier zullen wij de lunch gebruiken. Verder zal er een presentatie worden gegeven over de ontwikkelingen van de IJsseldelta.

"De Stadsgehoorzaal Kampen bestaat al 125 jaar en ademt een rijke historie. Als u plaatsneemt in de rode pluche stoelen onder de kroonluchter in de grote zaal, waant u zich in een tijdloos theaterlandschap. Wij zijn trots op ons theater. Maar niet alleen op de fraaie grote zaal. We hebben meer te bieden. In de laatste jaren heeft het hele pand, van de nok tot de kelder, een enorme opknapbeurt gekregen. Alle ruimtes zijn gerenoveerd en volledig aangepast aan de eisen van deze tijd.

stadsgehoorzaal-ps

Ambachtelijke bedrijvigheid: De Olifant.

In de middeleeuwse straten van Kampen vind je opvallend veel ambachtelijke bedrijvigheid. Kampen had ooit honderd sigarenfabrieken. Er is nog één actief: De Olifant in de Voorstraat. Hier worden nog elke week 80.000 sigaren geproduceerd.

In de sigarenfabriek van De Olifant tref je een doolhof aan werk- en opslagvertrekken; opgetrokken uit hout, onbepleisterde muren en stenen vloeren van klinkertjes, tegels, plavuizen en delen van de zoldergebinten stammen uit de late Middeleeuwen. De scheve muren, de oude klinkervloeren en de houten vlonders van Sigarenfabriek De Olifant zijn doortrokken van de geur van tabak en cederhout. Al sinds 1883 worden in deze monumentale fabriek tabaksproducten vervaardigd. Gedurende langere tijd had de fabriek voornamelijk een museaal karakter, maar sinds midden jaren '80 van de vorige eeuw wordt er weer volop geproduceerd met behulp van traditionele machines; de oudste dateert uit 1888.de-olifant-ps

De Eenhoorn is de koffiebranderij uit Kampen.

Het inkoop- en brandproces van koffiebonen heeft men in eigen beheer. In de koffiebranderij worden de koffiebonen elke week vers gebrand.

de-eenhoorn-ps

De Nieuwe Toren.

De Nieuwe Toren, misschien wel het bekendste monument van Kampen is te beklimmen! De nieuwe toren is een prachtig historisch bouwwerk. De bouw duurde maar liefst 14 jaar (1649-1663). Wij bieden u graag de mogelijkheid om van het prachtige uitzicht te genieten! Om over heel Kampen heen te kunnen kijken moet u eerst alle 163 traptreden van dit ca. 65 meter hoge meesterwerk betreden. Boven kunt u, met de wind door de haren, genieten van het beste uitzicht van heel Kampen.

nieuwe-toren-ps

Het programma voor 15 februari 2019

 • 08.00 uur verzamelen op het parkeerterein bij Schoener.
 • 08.15 uur vertrekt de luxe touringcar vanaf de WVA-haven.
 • 10.00 uur aankomst Koggewerf Kampen.
  • Koffie en koek in de Taverne.
  • Rondleiding met gidsen op de Koggewerf.
 • 12.15 uur Aankomst Stadsgehoorzaal.
  • Lunch en presentatie IJsseldelta. 
 • 14.45 uur De Eenhoorn/Olifant. 
  • Rondleiding met gids.
  • Kopje koffie of thee.
 • 15.45 uur Beklimmen Nieuwe Toren (voor de liefhebbers).
 • 16.45 Bij de bus en weer naar Alphen.

Na de lunch wordt de groep in tweeën gesplitst voor het om en om bezoeken van de Eenhoorn en de Nieuwe Toren.

De activiteitencommissie heeft weer een veelbelovend programma samengesteld. Onze dank gaat bij voorbaat uit naar:
Anneke & Eltjo, Toine & Ingrid, in samenwerking met de Stichting Tourist Information Kampen.

Inschrijven voor dit Winterevenement?

Begin januari kunt u zich via de Website voor dit mooie evenement inschrijven. Er kunnen maximaal 50 personen mee. Hou de Website in de gaten. Er is een eigenbijdrage van €12,50 per persoon. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie zullen wij de inschrijfdatum bekend maken.