WVA logo 70

WVA nieuws


Hulde aan onze Havenmeesters!

Geplaatst op 19-06-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Albert

“Misschien wel de leukste job van de WVA?”. Dat is mijn slogan. Maar dit jaar begon het wat minder leuk voor onze havenmeesters. De Corona (COVID-19) protocollen vlogen ons om de oren. Het WVA-zomerseizoen kwam slechts hortend en stotend op gang.

Een bijzondere periode!

De haven zomer gereed maken is met minimale bezetting gedaan. Alleen de meest essentiële zaken zijn uitgevoerd. De normale start van de havendiensten is mede door de grote onzekerheden en overheidsmaatregelen vertraagd opgang gekomen. In april waren er vanwege Corona geen avonddiensten en alsof dat niet genoeg ellende was, ging de brugbediening ook nog eens stuk. Magneetvissers hadden de onderwater liggende bedieningskabel beschadigd. Alleen de wat meer ervaren dag-havenmeesters waren in staat om in weer en wind de brug via de noodbediening aan de overzijde van de brug te bedienen. Gelukkig heeft de eigenaar van de brug, de Gemeente Alphen aan den Rijn, de reparatie redelijk snel laten uitvoeren. Er moest een nieuwe kabel onder water door worden gelegd.

Vanaf dat moment konden wij de brugbediening in de avonduren weer laten starten. Zowel overdag als ’s avonds nog onder strenge Corona voorwaarden. Het toilet was alleen toegankelijk voor de havenmeester(s). Op de haven mocht nog niet aan boord geslapen worden en passanten waren er niet welkom. Nog nooit was de dag- en avond-havenmeestertaak zo eenzaam. Het zijn lange dagen van 's morgens 08.00 tot 18.45 uur en dat zeven dagen achter elkaar. Ook de avonden van 18.45 tot 22.00 uur zijn lang en eenzaam, zeker als er niets of niemand in de buurt is. In het begin ging er bijna niemand varen, het was heel stil. Koffiedrinkers waren ook niet welkom.

Valse start? Toch een perfecte uitvoering!

Onze dag- en avond-havenmeesters hebben zonder het te laten afweten hun taken perfect uitgevoerd! Er waren zelfs enkele nieuwe dag-havenmeesters, die in deze Corona periode min of meer een valse start hebben moeten maken. Het was helaas niet zo leuk als verwacht. De vooraf geplande havenmeester bijeenkomst waarin normaliter uitleg wordt gegeven en ervaringen met de meer ervaren havenmeesters wordt gedeeld, kon zelfs niet doorgaan. Wij hopen, dat zij het een volgende keer beter treffen.

Dank voor uw begrip en voorzichtigheid.

Inmiddels is het tij een beetje ten goede gekeerd. Het Corona virus lijkt minder om zich heen te slaan, maar blijft onzichtbaar aanwezig. Wie draagt het bij zich? Anderhalve meter afstand houden is de stelregel, en dat zal nog lang zo blijven. Lees vooral ook het versimpelde Corona protocol op de website en op het publicatiebord op de haven. Fantastisch dat onze leden zich over het algemeen zeer netjes en begripvol hebben gedragen en zich zonder morren aan de protocollen hebben gehouden.

Op naar een mooi watersportseizoen.

Gelukkig zijn passanten nu wel weer welkom op de haven, is het Sanitair weer geopend (onder 1,50 meter voorwaarde) en mag er weer een beperkt aantal personen op de Lis zitten. Het maximumaantal wordt bepaald door het aantal stoelen op het dek. (Het bestuur bepaalt het aantal stoelen.) Nu maar hopen, dat wij er met elkaar in slagen om het Corona virus onder controle te houden zodat het ook op onze WVA-haven alsnog een mooi watersportseizoen mag worden.

wva-brug-2020

Hollen of Stilstaan.

Als gebruiker van de haven en met name als gebruiker van de brugopeningen, realiseert u zich vast niet altijd dat Havenmeester zijn vaak een kwestie van hollen of stilstaan is. Eén van de nieuwe dag-havenmeesters had één dag met 52 brugopeningen. Ik kan u vertellen, dat dit een vermoeiende klus kan zijn. De meesten houden geen telling bij, maar uit betrouwbare bron weet ik, dat een mooie zomerse dag in een weekend overdag zomaar meer dan 100 brugopeningen met zich mee kan brengen. Hopelijk heeft u er dan ook begrip voor als u even moet wachten tot onze vrijwillige dag- en avondhavenmeesters een opening voor u kunnen verzorgen zonder het landverkeer al te veel te hinderen.

Zwaaien.

Even met opgestoken hand bedanken voor deze gratis brugbedieningsservice wordt altijd zeer op prijs gesteld!

Samen kunnen wij ervoor zorgen dat deze slogan uit komt:

“Dag-havenmeester: Misschien wel de leukste job van de WVA?”

havenmeester-2

 

Een fijn vaarseizoen gewenst!
Albert Remmelts