WVA logo 70

WVA nieuws


Het seizoen is weer gestart!

Geplaatst op 13-06-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Van de Voorzitter

Hallo Allemaal, 

Elf Koeien liepen op een rij.

Voor het eerst naar de wei.

De voorste begon te dollen.

De anderen gingen er achteraan hollen.

Oh wat waren zij blij.

Het seizoen is weer gestart.

Na een mooie Pasen wachten we allemaal weer op de zomer. De voorspelling is dat deze net zo mooi wordt als vorig jaar. Dat kan haast niet zou je zeggen.

Veel van de boten in de haven zien er weer gelikt en gedirkt uit. Net als de LIS hebben veel schepen weer een frisse uitstraling gekregen. Hier en daar liggen nog een paar boten die dringend aandacht vragen. Het bestuur is daar alert op want vooral deze boten bepalen het algemene beeld wat onze haven uitstraalt.

We gaan de wei weer in! 

Ook zien we al veel boten op het water. Ik woon vlak bij de Alphense brug en die staat wel erg veel open tegenwoordig. We gaan de wei weer in zo te zeggen.

Als mijn balkondeur open staat kan ik mee luisteren met de conversatie tussen de brugwachters en de boten die gebruik maken van de intercom. Vaak huurboten. Er worden soms rare vragen gesteld. Deze week nam iemand voorrang op een vrachtboot van meer dan 1.100 ton. Deze varen met hoge snelheid door het centrum en de smalle lage brug. Er werd flink getoeterd. Kennis van het verkeersreglement ontbreekt kennelijk nogal eens. 

marius-20190613-002-ps

Opgepast!

Dat harde varen moet een keertje misgaan. Het is niet zo makkelijk te vinden wat de maximumsnelheid is om door Alphen te varen maar na enig zoeken komt 12 km per uur tevoorschijn. Sommige delen van de Oude Rijn, die met name genoemd zijn, hebben een lagere maximaal toegestane snelheid maar centrum Alphen wordt niet genoemd. Dus valt het onder overige delen van de Oude Rijn waar 12 km per uur mag worden gevaren. Met schepen van 1.000 ton of meer is dat erg snel en als de brug een keertje wordt geraakt is hij lange tijd kapot. Het vorige brug debacle heeft ons geleerd wat dit betekent. Het lijkt ook of er meer vrachtvaart is dan in het verleden. Soms drie en zelfs een keertje vier joekels op een rij. Beetje pleziervaart daarna en dan loopt de wachttijd voor het publiek wel erg hoog op. Met Pinksteren lagen er op een moment wel 10 zeiljachten voor mijn balkon.

Er zijn ook leuke plaatjes te schieten van passerende vaartuigen zoals bijgaande foto`s laten zien.

marius-20190613-001-ps

Hemelvaarttocht

De voorjaarstocht zit er weer op. Alles goed gegaan heb ik begrepen. Was uitstekend geregeld, het weer zat mee en de Lol zat erin. Het verslag spreekt boekdelen. Waar gaat de tocht volgend jaar heen?

marius-20190613-003-ps

marius-20190613-004-ps

Onze dag-havenmeesters en avond-havenmeesters doen het weer uitstekend. Onze vriendelijk uitstraling en kwaliteit werkt. Het aantal passanten neemt fors toe. Soms met bijzondere voorbijkomers, zie het verslag over de Yellow Submarine van 26 mei jl.

Heel veel vaarplezier en allemaal veilig terugkomen s.v.p.!

Vrolijke groeten,
Marius Wulffers
Voorzitter WVA

13 juni 2019