WVA logo 70

WVA nieuws


Hemelvaarttocht 2019: Lang en Kort.

Geplaatst op 20-11-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Toine

Het Hemelvaartweekeind valt erg laat in 2019. De organisatoren hebben dit jaar voor een andere aanpak als in andere jaren gekozen. Hieronder leest u over deze opzet.

Uitgangspunt is dat we een 6-daagse tocht hebben waarbij door de deelnemers gekozen kan worden voor een tocht van 6 dagen uit en thuis of voor een 6-daagse tocht met een eindbestemming elders waarna de deelnemers hun eigen weg kiezen. 

Leden van de WVA worden uitgenodigd hier aan deel te nemen. Aanmelden kan via het volgende formulier: Aanmelden Hemelvaarttocht 2019

Details die nog niet bekend zijn (restaurantje, fietstocht of wandeltocht) worden in maart 2019 verder ingevuld. Zo ook de exacte invulling van de terugtocht naar Alphen vanaf  Leerdam. (Indien nodig).

Programma Hemelvaarttocht 2019

Donderdag 30 mei

wva-haven

In de ochtend vertrekken wij uit de WVA-haven. We varen rustig richting Gouda. Daar gaan we door twee sluizen, te weten de Julianasluis en vervolgens de Waaiersluis. We varen in één ruk door naar het oude stadje Oudewater. Daar is een gezellig plein en diverse restaurantjes. Ieder beslist voor zichzelf of er op de boot of elders wordt gegeten.

oudewater-1

Het museum De Heksenwaag kan bezocht worden en je kunt mooie wandelingen maken in het oude dorp. Een aanrader om de benen te strekken. Oh, ja, als u wilt trouwen in de  Heksenwaag dan gaat de organisatie van deze tocht dat voor u regelen!

oudewater-2

Vrijdag 31 mei

We verlaten Oudewater weer op tijd en vervolgen onze reis over de Hollandse IJssel. We zien onderweg Oudewater, de haven Marnemoenden, IJsselstein en komen aan in Vreeswijk waar de Lek overgestoken wordt.

vreeswijk 2

Om de Lek te passeren hebben we twee sluizen te nemen en daarna kunnen we onze rust nemen in de vrijhaven van Vianen. Tijd om boodschappen te doen (2 minuten lopen). Wij stellen voor in Vianen gezamenlijk uit eten te gaan. Dineren bij Boer Bertus zou voor de hand liggen, maar helaas, het restaurant is definitief gesloten.

In Vianen kun je kiezen uit veel mogelijkheden. Van Hollands en Mediterraan tot pannenkoeken.

vianen

 Zaterdag 1 juni

Nadat je de zaterdagkrant hebt gehaald en verse broodjes hebt gekocht gaat de tocht verder over het Merwedekanaal. Landschappelijk is deze route wat minder sterk, maar uiteindelijk willen we terecht komen in Leerdam aan de mooie Linge. Daar liggen we op gereserveerde plaatsen langs de stadskade. En we hebben daar veel ruimte om de bekende WVA-borrel te drinken.

leerdam-1

Het glasmuseum ligt op minder dan een steenworp afstand. Zeker het bezoeken waard.
 leerdam-2

Hier is ook het punt aangebroken waarop de deelnemers moeten beslissen of zij terug naar Alphen aan den Rijn gaan of doorgaan naar ’s-Hertogenbosch.

Degene die huiswaarts keert kan nu zelf beslissen wat voor hem/haar de beste overnachtingplaats is. In principe staan er twee routes naar huis open: over de Lek of over de (gekanaliseerde) Hollandse IJssel. Na uw inschrijving zullen wij de terugtocht voor hen die dat willen in overleg nader organiseren. We laten dat nog even rusten omdat we nu reeds weten dat de meeste deelnemers kiezen voor een kort verblijf in Den Bosch.

De overigen vertrekken zondagochtend naar het zuiden.

Zondag 2 juni en maandag 3 juni

We hebben een relatief korte afstand af te leggen op zondag. We varen dwars door Gorinchem en komen via het recreatiesluisje op de Merwede. Daar steken we over en dan na een half uurtje arriveren we in Woudrichem. Een heel mooi en oud stadje met een rijke geschiedenis. We hebben alle tijd om het te bewonderen.

Op maandag was een uitstapje gepland naar Slot Loevestein. Beroemd en berucht! Helaas is het kasteel op maandagen gesloten.

woudrichem-1In en rond Woudrichem is voldoende te doen. Het oude centrum is voltooid in de 17e eeuw. De vesting is met haar militaire gebouwen goed bewaard gebleven. Ook het inundatie-ensemble waarmee polders onder water gezet konden worden, is nog compleet aanwezig. Als je de vesting Woudrichem ingaat waan je je in een vissersstad van vroeger.

Maar ook de omgeving is de moeite waard. Je kunt er mooie fietstochten of wandelingen maken.

Wij hebben gepland dat we in Woudrichem gezamenlijk zullen eten.

woudrichem-2

 Dinsdag 4 juni

Op naar Den Bosch. Daar kunnen we midden in de stad liggen. Dus dicht bij de winkels, dicht bij de terrasjes en Jan de Groot (van de Bossche bollen). Den Bosch is een groot openlucht museum. Er is veel te doen. Maar het is ook 4 juni en dus (officieel) het einde van de Hemelvaarttocht. Op woensdag kan natuurlijk de stad verder verkend worden. Denk aan een stadswandeling, tochtje over de Dieze, beklimming van de St. Jan, slenteren door het gezellige Den Bosch of een fietstochtje richting de zandverstuivingen.

Genoeg te doen!

den-bosch 2

Het organisatie commitee: Gerdien en Jaap Snel & Ingrid en Toine Niessen

Aanmelden kan tot 1 maart 2019, eerder mag uiteraard ook: Aanmelden Hemelvaarttocht 2019