WVA logo 70

WVA nieuws


Havenmeesters AED-getraind om levens te kunnen redden

Geplaatst op 26-01-2017  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Albert

Voor de veiligheid van onze leden en van onze gasten, hebben een dertiental van onze daghavenmeesters een AED-opfriscursus gevolgd. Door een professionele ambulance medewerker werd in het Ashram college een herhalingscursus reanimeren gegeven. Het was een interactieve en zeer actieve training.

Bij een hartstilstand staat het hart vaak niet helemaal stil, maar is er sprake van kamerfibrillleren. Door een snelle en chaotische prikkeling van de hartkamers, trekken deze niet meer samen. Een AED kan het hart resetten bij kamerfibrilleren. De hartspiercellen worden weer gelijk geschakeld, waardoor het hart weer normaal gaat pompen. Dit noemen we ook wel defibrilleren. Door het gebruik van de AED kan het hartritme zich weer herstellen. Zonder AED zou dit niet kunnen.

In ons clubschip de LIS is al enige jaren een AED aanwezig. Het is een gerusstellende gedachte dat een groot deel van onze daghavenmeesters op 25 januari jongstleden opnieuw een opfrissingscursus heeft gevolgd.

Tevens is er een onderhoudscontract op deze bij de WVA aanwezige AED afgesloten, opdat wij altijd over een betrouwbaar werkend apparaat kunnen beschikken. Ieder jaar worden de batterijen vervangen en wordt de goede werking gecontroleerd.

 

20170125 008PS

Handmatig reanimeren, onder begeleiding van de centralist van 112!

20170125 013PS

Reanimeren met gebruik van de AED. De AED geeft zelf aan, wat je moet doen.

Advies van onze instructeur bel in geval van een vermeend hartfalen altijd "112" en zet uw telefoon op handsfree bellen (luidsprekerstand). De centralist adviseert en begeleidt u en zal tevens voor assistentie zorgen. Als u een Smartphone gebruikt kan de centralist zelfs uw exacte locatie bepalen en op die manier snel fysieke medische hulp op de juiste plek verzorgen.