WVA logo 70

WVA nieuws


De zomerstorm van 9/8 is niet ongemerkt voorbijgegaan

Geplaatst op 13-08-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Albert

Het KNMI waarschuwde niet voor niets. Code Oranje voor donderdag 9 augustus. Dat hebben enkele mensen op de haven aan den lijve ondervonden.

Helaas komt het nog steeds voor dat de waarschuwingen van het KNMI letterlijk in de wind worden geslagen. Een drietal schepen in de WVA-haven bleken niet bestand tegen de zware storm van 9 augustus 2018.

Gelukkig waren er enkele leden op de haven aanwezig, die samen met een aantal passanten de schepen van onze WVA-leden tijdens windkracht 8 onder controle hebben gekregen. Dit ging, zonder te overdrijven, gepaard met gevaar voor eigen leven. Er moesten zelfs lijnen worden doorgesneden van een losgeslagen fok. Het schip dreigde anders te kapseizen. 

Ook blijken er schepen te zijn, die aan oude aan elkaar geknoopte touwtjes vast liggen. De mensen op de haven moesten in allerijl extra landvasten en springen aan enkele schepen aanbrengen. De betreffende scheepseigenaren zijn uiteraard op de hoogte gebracht van deze problematiek.

Als er een stormwaarschuwing uitgaat, controleer dan vooraf uw eigen schip. Opvallend is, dat er scheepseigenaren zijn die na een dergelijk zware storm geen poolshoogte komen nemen van de status van hun schip. 

Het is een ieder toch duidelijk, dat hij of zij verantwoordelijk is voor de schade die zijn of haar vaartuig toebrengt aan eigendommen en/of bezittingen van derden. Om in geval van schade nog maar niet te spreken over de ergernis van de mensen die zuinig zijn op hun kostbare bezit.

Hieronder treft u nogmaals de verklaring van de KNMI weerwaarschuwingen aan:

code-oranje