WVA logo 70

WVA nieuws


BRUGBEDIENING is hersteld.

Geplaatst op 01-05-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Bestuur

Update 01-05-2020: Goed nieuws de brugbediening vanuit de Lis is hersteld. Eerder dan verwacht is de defecte kabel die onder de brug doorloopt vervangen en is de reparatie uitgevoerd. Vanaf nu kan de havenmeester de brug weer vanuit de Lis bedienen. Tevens heeft het bestuur, als onderdeel van een hele serie Coronavirus protocollen, een protocol gemaakt voor veilige overdracht van de daghavenmeester naar de avondhavenmeesters.

Vanaf 11 mei zullen er weer avonddiensten zijn en wordt de brug dagelijks tot 22.00 uur bedient.


Update 24-04-2020: Het bestuur heeft besloten, dat er vooralsnog in mei geen avondbediening van de brug zal plaats vinden. De reden hiervoor is de kans op Corona besmetting bij dagelijkse overdracht/ uitleg aan de dagelijks wisselende avondhavenmeesters. Zodra de overheidsmaatregelen worden aangepast zal dit besluit worden heroverwogen. Leden of bewoners die 's-avonds de haven in of uit willen varen kunnen hiervoor bij de Gemeente Alphen aan den Rijn een afstandsbediening huren.


Update 21-04-2020: De storing van de brugbediening is nog niet opgelost. Echter de gemeente Alphen aan den Rijn heeft aangeven dat de reparatie uiterlijk in week 19 (de week van 4 mei) uitgevoerd zal worden.


Update 20-04-2020: De storing van de brugbediening is nog niet opgelost. De gemeente Alphen aan den Rijn kan aan de WVA tot op heden nog niet aangeven wanneer de reparatie uitgevoerd zal worden. De brug moet voorlopig via de noodbediening vanuit de schakelkast op de vaste wal worden uitgevoerd. Zolang het droog weer is kan dit voorlopig plaats blijven vinden (De geopende kast is niet bestand tegen regenwater).

Om veiligheidsrisico's te voorkomen, moeten de leden die de brug bedienen voldoende ter zakekundig zijn.

Het bestuur vindt het onverantwoord om de brugbediening via de noodbediening aan de dagelijks wisselende en minder ervaren avondhavenmeesters over te laten.

Het spijt ons, dat wij hebben moeten besluiten om de brug vanaf 18.30 uur niet te bedienen, totdat er een adequate oplossing is gerealiseerd.

Via dit nieuwsbericht op de website zal regelmatig, indien mogelijk wekelijks, een update gegeven worden over nieuwe informatie en het door de Gemeente aangegeven verwachtingspatroon.

Deze beperkte brugbediening staat volkomen los van eventuele overige maatregelen in het kader van het COVID-19 Coronavirus.


09-04-2020: In deze toch al zorgelijke tijden, is het plotseling onmogelijk geworden om de WVA-havenbrug vanuit de LIS te bedienen. De onder water doorlopende en op de bodem liggende signaalkabel blijkt stuk te zijn. Vermoedelijk hebben magneetvissers met hun sterke magneten de ijzeren gewichten die aan de kabel vast zaten uit het water gevist en daarmee is de kabel stuk getrokken.

Totdat de reparatie heeft plaatsgevonden zijn wij genoodzaakt om de brug vanaf de wal aan de Weteringparkzijde te bedienen. Dit betekent dat onze havenmeesters in weer, zon, wind en regen naar buiten moeten om de brug vanaf de Weteringparkzijde via de noodbediening te bedienen.

Voor de oplossing van dit probleem zijn wij als WVA afhankelijk van het onderhoudsbedrijf en van de gemeente.
Het onderhoudsbedrijf voor de uitvoering van de oplossing en de gemeente voor de opdracht. De gemeente is eigenaar van de brug.

Vooralsnog wordt de brug gedurende de dag-uren bediend, maar het is mogelijk, dat wij binnenkort moeten besluiten om de openingstijden te gaan aanpassen (lees: beperken tot bloktijden).

Als de brugbedieningstijden beperkt gaan worden, zullen wij dat via een nieuwsbericht op de website publiceren.  

Het kan zo worden, dat de omstandigheden de veiligheid (de 1,50 meter Corona-maatregel) van onze havenmeesters in gevaar brengen.
Op dat moment zal adhoc worden besloten over hoe verder te handelen.

20200409-005-ps