WVA logo 70

WVA nieuws


Binnenvaartpolitiereglement 2016

Geplaatst op 27-04-2016  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Albert  -  Bron: Overheid.nl

Met ingang van 1 januari 2016 is er een nieuw Binnenvaartpolitiereglement (BPR) van kracht.

Elk schip dient een recent exemplaar van het Binnenvaartpolitiereglement aan boord te hebben met uitzondering van kleine open schepen, zoals een open sloep, speedboot, waterscooter et cetera.

Er wordt van iedere Nederlander verwacht dat men de wet kent. Dat is op het water ook zo. Om het hele BPR uit je hoofd te leren is geen optie. Daarom is er een plicht om het reglement aan boord te hebben, zodat u in precaire situaties het betreffende reglement kunt raadplegen. Er is een soort ontsnappingsluik ingebouwd, dat is artikel 1.04 en 1.05. Daarin staat onder andere dat u alles in het werk moet stellen om de vaart zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dat wil zeggen, ook indien u voorrang heeft en het dreigt mis te gaan, moet u wijken. Uiteraard geldt dit ook voor de andere schipper.

Het BPR mag u tegenwoordig ook digitaal aan boord hebben, wel zo dat u dit onmiddellijk kunt raadplegen.

Via de volgende link kunt u het BPR 2016 downloaden en opslaan op uw Laptop, Tablet of Smartphone: http://www.wcikaartennederland.nl/index.php/vaarreglementen

Wilt u het BPR liever in boekvorm dan adviseren wij u de Wateralmanak deel 1 aan te schaffen.

 Marifoon Handboek

In artikel 1.10 van het BPR wordt aangegeven dat, net als bij het Binnenvaartpolitiereglement zelf, het nu ook is toegestaan om het ‘Handboek voor de marifonie in de binnenvaart’ elektronisch aan boord beschikbaar te hebben.

Het Handboek Marifonie kunt u hier downloaden: http://www.marifoon.eu/downloads