Hollands Glorie passeert WV Alphen.

Met enige regelmaat passeren er super Feadship jachten onze WVA-haven. De jachtwerven van Van Lent op De Kaag en De Vries uit Aalsmeer leveren fantastische schepen af. In Makkum is er een derde locatie. De oorsprong van Feadship stamt al uit 1849. Geweldig dat zoveel Superjachteigenaren hun schepen in Nederland kopen! Feadship biedt een aanzienlijke werkgelegenheid aan talloze vakmensen in onze omgeving. Ook enkele WVA leden hebben hun wortels bij een van de twee werven in onze regio liggen. 

2016 was een magisch jaar voor Feadship. In 2016 zijn er zeven jachten geleverd.

Hieronder treft u het overzicht van deze juwelen van de Nederlandse jachtbouw aan.

Vanish

Het eerste Feadship jacht dat in 2016 te water werd gelaten was de 66-meter Vanish, een ieder die aan boord mag komen kan zich één met het water voelen. Dit contact met de omgeving is mogelijk gemaakt door een aantal ongelooflijke terrassen, met name aan de stuurboordzijde, sommige overspannen zelfs het 14 meter brede schip. Een grote menigte toeschouwers bewonderde de Vanish toen ze in Amsterdam voor Scheepvaart Museum lag afgemeerd. Onderstaande foto is daar genomen.

 

Vanish
Vanish 66 meter

Joy

Vanwege de vele noviteiten was het voor Feadship een genot om de 70-meter lange Joy te bouwen. Dit is voor de eigenaar het eerste grote jacht dat hij heeft aangeschaft. Er is veel buitenruimte en er zijn veel relatief kleine suites om de familie van de eigenaar onder te brengen. Met haar ontzagwekkende holle vormen was Joy een ongelooflijk complexe boot om te bouwen.

 

Joy
Joy 70 meter

Vertigo

Hetzelfde kan ook gezegd worden van de imposante 97-meter lange Vertigo. De vele uitdagingen op dit jacht inclusief een revolutionair zwembad op het hoofddek van glazen panelen, die tevens het plafond van de onderliggende beach club vormen. Het diepste einde van het 42.000-liter zwembad heeft een spectaculaire S-vorm en daalt ongeveer 2,5 meter, terwijl een waterval rail een watergordijn vormt om een natuurlijke scheiding tussen de buitenruimte en het interieur te vormen. Onder het zwembad, kan de uitgestrekte zee-level beach club in grootte verdubbeld worden doormiddel van de neerklapbare spiegel en het openen van de neerklapbare zij-terrassen. “Amazing stuff all round”.

 

Vertigo
Vertigo 97 meter

Aquarius

Een andere reusachtig Feadship jacht dat in 2016 gelanceerd is, is de 92-meter lange Aquarius, dit schip is gebouwd voor een zeer ervaren cliënt. Nadat deze lange tijd van jachten van andere gerenommeerde werven genoten had kwam de eigenaar tot de conclusie dat aanschaf van een Feadship jacht de hoogst mogelijk haalbare standaard is. Een overstelpende hoeveelheid licht in de plafonds en het allesomvattende (en energiebewuste) Ledverlichting systeem, gecombineerd met een fenomenale hoeveelheid glas in de bovenbouw, maakte de Aquarius tot één van de helderste Feadships ooit. De deskundigheid van de cliënt in het topsegment van de horecasector blijkt op de Aquarius. De infrastructuur van de kombuis, pantry's en het werkgebied voor de bemanning is op het hoogst haalbare niveau geoptimaliseerd.

 

Aquarius
Aquarius 92 meter

‘Moon Sand Too’, ‘Avatar’ en ‘Kamino’

Op een heel ander formaat, maar niet minder geavanceerd, heeft men in 2016  drie 34-meter Feadships met geavanceerde verticale boeg afgeleverd. ‘Moon Sand Too’, ‘Avatar’ en ‘Kamino’ hebben soortgelijke vormen aan de buitenkant (Avatar heeft echter een opvallende grijze kleurstelling) De afmetingen van deze schepen zijn het gevolg van de wensen van hun eigenaren, om plaatsen met minder diepgang en met beperkte jachthaven mogelijkheden te verkennen; zoals het Verre Oosten en de Scandinavische fjorden. Ik (Albert) vrees dat ze toch nog net iets te groot voor onze WVA-haven zijn. De interieurs en de stijlen van alle drie van deze innovatieve superjachten zijn verschillend. Echter, deze schepen hebben het procentueel grootste raamoppervlak ten opzichte van het totale profiel die ooit op een Feadship gerealiseerd zijn. In aanvulling op het visuele effect van deze reusachtige glazen panelen, zijn de lounge en het eetgedeelte even uitgebreid dankzij hun 2,45 meter hoge plafonds, zelfs op jachten die twee keer zo groot zijn is dit ongewoon.

 

‘Moon Sand Too’ en ‘Kamino’
Kamino Moon Sand Too  34 meter

Zeventien Feadships in aanbouw

Op dit moment in 2017, zijn er zelfs zeventien Feadships in verschillende stadia van de bouw. Een toekomst voor de Nederlandse Superjachtbouw waar wij trots op kunnen zijn. Hollands Glorie!

De laatste keer dat ik op dit soort schepen aanwezig mocht zijn, was gedurende mijn 6 maanden stageperiode bij Van Lent. Wat zou het mooi zijn, om dit soort schepen weer eens van dichtbij te mogen bewonderen.

 

Albert Remmelts
Januari 2017

 

Bronvermelding.
Het originele artikel kunt u via deze link lezen: http://www.feadship.nl/en/pilot/item/seven-new-feadships-see-light-of-day-in-2016

Via de volgende link kunt u de gehele vloot die bij Feadship is gebouwd bewonderen:  http://www.feadship.nl/en/fleet