WVA logo 100

Het verhaal van de reddingsboot Stødig

Vorig voorjaar bouwden architecten Guylee Simmonds en David Schnabel een maritiem overlevingsvaartuig om, om hiermee deze zomer vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Tromsø varen. Helemaal naar het noorden in de Noorse fjorden. Gelegen op 70° NB, is Tromsø de grootste stad binnen de poolcirkel.

Het doel van deze expeditie is om dit wilde en geïsoleerde landschap te verkennen, het vermogen van ontwerp innovatie aan te tonen om zelfvoorzienigheid in dergelijke extreme omgevingen mogelijk te maken en het avontuur te documenteren en te delen via fotografie en film.

De reis van Guylee, David en hun hondje Shackleton begon op 22 mei met het vertrek vanuit de zuidelijke Britse haven van Newhaven.

stodig-2

De route ging eerst langs Dover, Duinkerken en dan de Belgische en de Nederlandse kust tot aan de Roompot, waarna via de Nederlandse binnenwateren naar het eiland Norderney wordt gevaren. Vandaar via de Duitse Bocht het Kielerkanaal naar de Oostzee. Dan door de Deense wateren naar Kopenhagen en het Zweedse Göteborg, waarna het Skagerrak ten zuiden van de benedenarm van Noorwegen naar Bergen wordt overgestoken.

De reddingsboot Stødig volgt hierna de route van de beroemde Hurtigruten-veerboot, waarbij ze meer dan 1500 kilometer de fjorden doorvaren naar Tromsø.

Een video over het hele project vindt via deze link: https://vimeo.com/311075571

Kijk voor nog meer informatie en actuele filmpjes op: 

https://www.facebook.com/arcticlifeboat/ of https://www.instagram.com/arcticlifeboat/?hl=nl

Met vr. gr.,

Ben Larkens