Herfsttocht naar Sneek.

Met het najaar voor de deur hadden wij nog een enkeltje Sneek voor de boeg.

De weergoden stortten de ene na de andere najaarsdepressie over ons heen en wij hadden nog een vaartocht voor de boeg. Voor 16 oktober moest het beginnen, na die tijd draaien de bruggen en sluis over de Drecht en de Amstel alleen op bestelling.

Alphen - Leimuiden - Muiden.

Zondag 8 oktober, het weer was al iets beter, brachten wij onze Triton naar ons huis in Leimuiden. Daar werd het nodige aan boord gebracht.

20171008-002-ps

Maandagmorgen vertrokken wij via de Drecht. Het werd een natte en winderige dag. Onze eerste stop werd Muiden, onder schootsveld van de kannonen van het Muiderslot brachten wij de nacht door, met aan de overzijde van het water, de Koninklijke Groene Draak.

20171009-001-ps

Spakenburg of Elburg?

Dinsdag om 09.00 uur vertrokken met als doel Spakenburg. Op de Randmeren vlotte het al heel lekker en wij vonden het zonde om rond de middag al te stoppen. Aldus doorgevaren naar Elburg, via een wel heel hobbelig water, met steeds meer opstekende wind en bijbehorende golven.

In augustus waren wij nog op de Ark van Noach in Elburg, nu bleek het hele gebied rondom de oude haven helemaal op de schop te zijn gegaan. Tot onze verbazing lag de lange passantensteiger vrijwel vol met verlaten boten. Gelukkig konden wij er nog een mooi plekje vinden. Er wordt daar een groot gebied bij de haven bij gegraven en op het voormalige parkeerterrein komt een evenementen terrein. Afgezien van een enkeling waren wij vrijwel de enige passant in Elburg. Het was er heel stil. Tegenover ons bij Elburg Yachting gingen de boten in vlot tempo de kant op, in afwachting van het volgende vaarseizoen.

20171010-010-ps

Aangezien wij een dag voorliepen op onze planning hebben wij van de woensdag een relax dag gemaakt en werd het mooie museum bezocht, een voormalig Agnieten klooster. 

20171011-002-ps

In het restaurant waar wij een aantal jaar geleden tijdens het WVA-winterevenement hadden gegeten hebben wij, tijdens de lange en vroeg donkere avond, ook nu weer lekker kunnen smullen.

Via Ketelmeer naar Blokzijl.

De Donderdag begon rustig, maar eenmaal op het Ketelmeer was de Zuidwester van 4 tot 5 geen pretje. Onder het eiland doorgevaren naar Schokkerhaven en vandaar de lange vaart naar het Zwartemeer tot aan het Vogeleiland gemaakt, met continu de harde wind achterop. Wat is een stuurautomaat, die jou netjes op koers houdt dan een genot! 

20171012-005-ps

20171012-006-ps

In de loop van de middag kwamen wij met een mooi maar fris zonnetje in Blokzijl aan. Ligplaatsen in overvloed, we konden een prachtig plekje uitzoeken, afgelopen augustus waren wij hier ook in een volle haven, nu waren er in de hele kom slechts 4 jachten.

20171012-009-ps

 

Door de Kalenbergergracht naar Lemmer.

Na een rustige start van de dag, zijn wij vrijdag via de prachtige Kalenbergergracht Overijssel weer uitgevaren. Voor het eerst gedurende deze reis waren wij niet als enige schip in de sluis. Samen met een Agder werden wij geschut. De schipper was kennelijk nogal gehaast, hij had ons al ingehaald bij Ossenzijl, maar tot zijn teleurstelling moest hij bij de sluis en bij de volgende bruggen steeds op ons wachten. Bij Echternerbrug ging men er als een speer vandoor. Men ging naar dezelfde haven in Sneek, waar ook onze eindbestemming was, bleek achteraf.

20171013-004-ps

Wij zijn doorgevaren naar Lemmer, we hadden geluk tussen de Flevobrug en de Oude Sluisbrug was nog net een plekje voor ons. Het lijkt in Lemmer wel hoogseizoen, wat een schepen zijn daar in deze tijd van het jaar nog op het water.

Aan de overkant van de Zijlroede lag het jongste zusje van onze Luna 30. De twee weken oude (jonge) Minerva. De Zwitserse eigenaar was een paar dagen aan het proefvaren, voordat het schip in het voorjaar van 2018 over de weg naar het Bodenmeer in Zwitserland wordt gebracht.

20171013-006-ps

Joure.

Zaterdag stond Joure op ons programma, er was plek genoeg, maar toch was het ook daar druk in de mooie passantenhaven. Lang geleden kwamen wij daar met grote regelmaat, maar er is voor ons, veel verandert bij de haven. Je kunt nu door het prachtige park "Heerema Staete" zo de Midstraat van Joure inlopen. Wij waren te vroeg (of zo u wilt te laat) voor de Boerenbruiloft, die daar jaarlijks wordt gehouden. Het is goed toeven daar, met een heerlijk najaarszonnetje smaakte het ijsje heerlijk.

Zondagmorgen, na wakker te zijn geworden met een prachtig zonnetje, wat een heerlijkheid in deze tijd van het jaar, zijn wij in de volle zon, naar de Houkesloot in Sneek gevaren. Ongelooflijk wat een drukte er in Friesland op het water is in deze tijd van het jaar.

20171015-002-ps2

20171015-003-ps

Sneek.

De allereerste mooie zondag van april 2017, lagen wij in de volle zon met 19 graden Celcius samen met de Ferox van Evert en Ria in de Houkesloot aan de Klipperkade in Sneek. Nu op zondag 15 oktober lagen wij op dezelfde plek met zelfs 21 graden op de thermometer, heerlijk in het zonnetje met een toastje en een drankje. Genieten!

20171015-015-ps

Aan alles komt een einde.

's maandags zijn wij naar de werf gevaren waar wij ons schip in april dit jaar hadden opgehaald. Maandag 16 oktober, was zelfs de warmste 16 oktober ooit gemeten. Het is leuk om in de broedplaats van zoveel gelijksoortige Luna schepen te komen. De komende winter brengt de Triton door in een overdekte waterloods. Na een en ander te hebben klaargemaakt voor de winter, zijn wij dinsdag de 17e oktober door een vriend opgehaald en naar ons huis teruggebracht. Wij kunnen bijna niet wachten tot het weer april is en wij de vaarreis naar Alphen weer kunnen maken. Wij hebben nu al heimwee naar box 20 aan de Schoener!

Wij waren niet de enige!

Wij hebben begrepen, dat er dit najaar nog minimaal drie andere schepen uit de WVA-haven naar Friesland zijn vertrokken. Wij zouden het leuk vinden om hun verslag ook in Toplicht te kunnen nalezen. U kunt het sturen naar etisbew.[antispam].@wvalphen.nl

Hanny en Albert Remmelts
De bemanning van de Triton.
18 oktober 2017