Even voorstellen Daan Touw

Ik ben Daan Touw, 67 jaar en al 40 jaar getrouwd met Maja. Wij wonen in Bergschenhoek, wij hebben 3 kinderen (2 dochters en een zoon) en 6 kleinkinderen.

De scheepvaart is mij met de paplepel ingegoten.

Ik kom uit een gezin met 6 jongens, die allemaal ongeveer 13 maanden schelen in leeftijd en ik kom uit een scheepvaartfamilie.

Buffelen aan en op een oude IJssel-Aak.

Mijn ouders hadden in de jaren zestig een oude platbodem gekocht, een IJssel-Aak uit 1901, dat als pulpscheepje in de Waalhaven (Rotterdam) lag. Deze oude aak hebben wij zelf omgebouwd tot een tweemaster zeiljacht met 144 vierkante meter zeil. Vele dagen met bikhamertjes de teer van de romp staan tikken, om de boot te kunnen schilderen. Als klein jochie vond ik het zeilen schitterend en moest ik hard werken om, alleen al, het zeil (echt heel dik katoen) te hijsen. Ook het door de wind gaan was een enorm spektakel, door het gebulder van de lieren. Hier liggen mijn roots in de watersport. Totdat ik 24/25 jaar oud was, waren wij altijd in en om de boot tijdens de vakanties. Dan komt er een moment en trek je de wijde wereld in en raakt de boot in de vergetelheid, met als gevolg dat deze uiteindelijk verkocht werd.

Kamperen. 

Ik heb technisch commerciële functies bekleed in onder andere de chemie. Als wij vrij waren hadden wij geen behoefte om ver te reizen met drie kleine kinderen en hebben wij besloten om met de caravan op een mini camping te gaan staan in Cadzand (Zeeuws-Vlaanderen). In de (6 weken) kindervakantieperiode werkte ik vanuit de caravan, omdat ik maar weinig vakantie dagen had. Na 8 jaar hebben wij de caravan verkocht en een huisje gehuurd in Haamstede, in de duinen, onder het licht van de vuurtoren.

Vaarders bloed.

Mijn vaarders bloed begon weer te stromen en in 2010 gooiden wij het roer om en kochten onze eerste boot, een Maril 950 classic. Wij lagen in een haven in Woudsend en hebben vele weken  aan boord doorgebracht in Friesland, Overijssel, Noord-Holland en Groningen.

In 2018 kwam er een nieuwe uitdaging, onze huidige boot, onze tweede INN-TOUW, een Thomasz Tristan 40 OK. Wij hebben haar helemaal ge-refit, het is een geweldige boot waar wij lang mee opstap kunnen. Om met de boot wat dichterbij huis te kunnen liggen zijn wij gaan zoeken naar een geschikte haven en zijn wij via vaarvrienden bij de WVA beland. In 2020 zijn wij WVA-lid geworden en in 2021 kregen wij al een vaste ligplaats, box 42.

WVA Technisch Havencommissaris. 

De overstap naar WVA blijkt een goede keus, wij zijn beland in een gezellige haven met leuke mensen en prima organisatie. Hier voelen wij ons thuis!

Al snel werd ik benaderd met de vraag of ik Technisch Havencommissaris wilde worden, waarmee ik sinds de ALV van 2021 Pieter Clerx opvolgde.

Het is fijn om te ervaren dat er veel vrijwilligers zijn, die altijd klaarstaan om hand en span diensten te verrichten in de haven. Dit werd gelijk al duidelijk bij het winter-klaarmaken van de haven en de recente grote storm, die het dak van de Lis af blies. Top!!


Al wonen wij niet naast de deur, ik ben wel regelmatig op de haven aanwezig.

Met een vriendelijke groet,
Daan Touw
Maart 2022

 

20220318-001-daan-touw