WVA logo 100

Digitenne verandert, wat nu?

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat ik in een artikel in ons digitaal clubblad Toplicht over de toen al aangekondigde wijzigingen van Digitenne heb geschreven.

Het is nu zover. Over een of twee maanden is het oude kastje van het KPN Digitenne abonnement niet meer te gebruiken. Niet alleen dat, maar ook andere losse DVB-T ontvangertjes kunnen de prullenbak in (bij de gemeente afstort voor recycling)

Wanneer gaat het gebeuren?

Deze info komt van de KPN website:

digitenne-planningAlles over de planning en de omwisseling van uw KPN digitenne kastje kunt u hier vinden op de KPN website

Waarvoor kiest u?

  • Wilt u ook alle commerciele zenders ontvangen, dan heeft u een KPN Digitenne abonnement met KPN kastje nodig.
  • Heeft u genoeg aan de "FTA zenders" dus alleen het NPO pakket met 1,2, 3, en de Regionale zenders, dan heeft u GEEN abonnement nodig maar wel een DVB-T2 ontvangkastje.

Ook de huidige TV's met ingebouwde DVB-T werken niet meer!

Tot nu toe kon u ook u met de nu verkochte TV's met een daarin opgenomen DVB-T ontvanger de FTA (free to air) zenders ontvangen. Dit was best super handig als je alleen NPO 1, 2, 3 en de regionale zenders genoeg vindt. Helaas, deze luxe van DVB-T ontvangst zonder extra kastje bestaat dus nu niet meer... Of toch? Waarschijnlijk dat men ooit weer een DVB-T2 ontvanger (met de juiste codec!) in de moderne TV's in gaat bouwen? Nu zijn ze er al een paar klik op deze link en u zult ze vinden.

Wat nu?

Heeft u een abonnement bij de KPN dan kun u daar een nieuwe ontvanger aanvragen. Kijk hiervoor op de digitenne.nl website van de KPN.
Heeft u geen Digitenne abonnement maar wilt u alleen de FTA zenders ontvangen dan kunt u nu een DVB-T2 ontvang kastje aanschaffen (kosten ca. €50). Deze kastjes  worden NIET door de KPN verkocht.

Niet alle kastjes werken

LET OP! Er zijn veel van deze kastjes in Nederland te koop  die hier op lijken en vooral in de Chinese webwinkels staan er aantrekkelijk geprijzde kastjes. De meeste van deze kastjes zijn niet bruikbaar!!!!!  Zij hebben nl. de zgn. H.264 codec en die werkt hier niet!

Welke zijn wel goed?

Het moet echt een type DVB-T2 ontvanger met H.265 (HEVC) codec zijn. Deze ontvanger types zijn ideaal voor de mensen die bijvoorbeeld ook in de grensstreek zowel de Nederlandse als ook de Duitse zenders willen ontvangen. Deze ontvanger kan dus niet gebruikt worden voor een Digitenne abonnement. Je kunt hier alleen de FTA zenders mee ontvangen. (NPO 1, 2, 3 en de Regionale zenders)

Goede ontvangers zijn er wel. Bijv. de Strong SRT 8211 DVB-T2 ontvanger met H.265 (HEVC) codec . Deze kun je o.a. vinden op de website van DIGITENNES.nl

dvbt2

In Duitsland zijn deze ontvangers al een stuk goedkoper geworden omdat ze daar al langer te koop zijn. De prijzen zullen hier ook dalen is de verwachting, maar wil je dit jaar al kijken dan zal de huidige prijs voor de meesten geen bezwaar zijn..

Meer informatie

Wilt u meer informatie over deze kastjes dus welke wel en welke niet goed zijn klik dan hier

Ik wens u veel TV kijkplezier met de superscherpe HD TV ontvangst vanaf het DVB-T2 net.

Ben Larkens