Jubileum Oude Glorie 2018

Inleiding

In 2018 hebben Hans van der Horst en Henny van Harmelen met hun Excelsior deelgenomen aan een jubileumbijeenkomst van vereniging “De Oude Glorie” in Leeuwarden, de culturele hoofdstad van Europa. Tevens stond dit evenement in het teken van het 40-jarige bestaan van “De Oude Glorie”. Hieronder volgt hun verslag, ondersteund door een door Hans gemaakte film met zijn drone. De tocht begint in Alphen aan den Rijn.

Vereniging De Oude Glorie

Aanbrengtocht en verslag van het veertigjarig jubileum van de vereniging van eigenaren van motorjachten die gebouwd zijn voor 1945 en die ook nog een authentieke uitstraling moeten hebben. De vereniging De Oude Glorie.

Op achttien juli varen we via de Gouwe naar de Hollandse IJssel en leggen we aan net na de Waaierschutsluis bij Gouda. Daar kom ik tot de ontdekking dat ik mijn drone ben vergeten.  Met de vouwfiets ga ik naar het station van Gouda, met de trein naar Alphen en kom ik inclusief de drone terug bij de boot.

Na een mooie tocht over de Hollandse IJssel  varen we via de binnenstad van Utrecht naar Maarssen, waar we net na Utrecht twee zeilsloepen met zeeverkenners op sleeptouw nemen omdat er te weinig wind is om te zeilen.

Naar de Randmeren

In Loenen aan de Vecht raken we een bruglampje omdat we deze keer net niet onder de brug door kunnen. We melden dit en varen genietend door en overnachten in Weesp. Via Almere varen we naar Huizen, waar we onze vriend Cor, die MS heeft, ophalen. Hij vaart met ons mee tot Leeuwarden.  

20190418-001hvdh

De aanbrengtocht

Tijdens ons verblijf in Huizen, hebben we contact met de groep van de Oude Glorie. Zij hebben overnacht in Weesp en nadat ze de Hollandse brug gepasseerd zijn, maken wij ons klaar om de haven van Huizen te verlaten en om ongeveer half twaalf sluiten we aan bij de groep. Om omstreeks half vier komen we met de groep aan in Zeewolde, waar de organisator van de aanbrengtocht plekken voor ons had gereserveerd. We genieten van de prachtige avond en het aangeboden lekkere ijsje. De volgende overnachting vindt plaats in jachthaven-camping Roggebotsluis. Op de randmeren is het nog rustig weer, echter bij het invaren van de jachthaven steekt er een ongelofelijke harde wind op. Dit levert voor een aantal schippers de nodige zweetdruppels op. Echter met elkaar en één schipper die een rubberboot mee had, legt iedereen schadevrij aan. Wij krijgen een speciale aanlegplek om onze vriend gemakkelijk aan wal te krijgen. Een aantal nemen een duik in het randmeer om lekker af te koelen.

De volgende dag is het weer prachtig weer. Eén van de schepen krijgt oliedrukproblemen met de keerkoppeling in de buurt van Zwartsluis. Door connecties van de vereniging met een plaatselijke werf wordt dit snel opgelost. 

20190418-002hvdh

Meerdere Glorianen 

De tocht wordt voortgezet naar Steenwijk, waar er al een aantal andere Glorianen liggen en ook wij weer een aparte ligplaats krijgen. De groep wordt steeds groter en de bruggen moeten steeds langer openstaan. Soms wordt de groep opgesplitst, omdat anders het wegverkeer te veel hinder ondervindt van onze hobby. De laatste verzamelplek is Heerenveen, waar ook alweer een aantal deelnemers een plaatsje aan de wal hebben gevonden. Wij krijgen een ontvangst in de raadszaal van de gemeente Heerenveen met koffie en gebak waar wij palaver hebben om alles de volgende dag in goede banen te leiden.

20190418-003hvdh

Culturele Hoofdstad van Europa

De laatste dag van de aanbrengtocht worden we verdeeld in groepen van ongeveer acht schepen die om het kwartier richting Leeuwarden varen.  Als wij allemaal tegelijk richting Leeuwarden vertrekken krijgen we problemen met de brugwachters en wegbeheerders van de stad. Dit alles is door de organisatie van ons jubileum ook afgesproken met de autoriteiten. Leeuwarden is in 2018 de culturele hoofdstad van Europa en is het veertig jaar geleden dat in de Prinsentuin de vereniging de Oude Glorie is opgericht.  We hebben met ruim vijftig boten drie dagen onderdeel uitgemaakt van de festiviteiten van de stad. We hebben in de Prinsentuin met elkaar gegeten, kregen een rondvaart door Leeuwarden met prachtige toelichtende verhalen. Er kwam veel publiek langs de varende monumenten. 

20190418-004hvdh

Mensen met dezelfde afwijking

Het was prachtig om mee te maken, maar zoals ik al meer heb gezegd, dingen doen met mensen met dezelfde afwijking is leuk.

Hans van de Horst
April 2019

Zomer 2018: De Oude Glorie


Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

20190418-006hvdh