Mensen met dezelfde afwijking.

Dingen doen met mensen, met dezelfde afwijking als wij, vinden wij leuk.

Woensdag 8 juni 2022, na een elektronisch probleem met het vervoermiddel van Henny te hebben opgelost vertrokken wij, Henny en ik, met de Excelsior uit de WVA haven naar de Havendagen in Woerden. Woerden bestaat dit jaar 650 jaar.

Van Katwijk via Alphen naar Woerden.

Tijdens ons verblijf met Koningsdag 2022 in Katwijk, werden Oude Glori’anen vriendelijk doch zeer dringend verzocht, ook met een aantal varende monumenten naar Woerden te komen om met een grote groep klassieke schepen deel te nemen aan de feestelijkheden.

Het eerste obstakel was de Alphensebrug, vlak voor ons werd hij gesloten en dan duurt het meestal een kwartier voordat de lichten weer op rood/groen gaan, maar met een boot is haast geen goede raadgever.

De sluis in Bodegraven is snel achterwege en ook de Boekvelderbrug was geen probleem. Nieuwerbrug openen kost €1,75. Ongeveer 5 kilometer voor Woerden besloten wij te overnachten. Ik werd echter gebeld door de coördinator van de Oude Glorie, met de vraag of we al onderweg waren.

Het plan was, om donderdagochtend Woerden in te varen, omdat het programma aangaf, “donderdag aankomst schepen”. Nadat een groot klassiek binnenvaartschip ons passeerde, besloten wij er achter aan te varen. Heel bijzonder om te zien hoe de schipper van dat vaartuig manoeuvreerde, in het smalle deel, voor en na de afslag naar de Grecht, om in het centrum te komen.

Oude Glorie.

In het centrum van Woerden aangekomen, bleek al ongeveer 70 procent van de schepen er aangemeerd te liggen. De organisatie, had voor de Oude Glorie een deel van de kade gereserveerd, wat uiteraard overeen kwam met het vooraf opgegeven aantal deelnemers en de lengte van de desbetreffende schepen.

woerden-hans-vd-horst-20220611

Een groot aantal klassieke sleepboten, opduwers en bijzondere binnenvaartschepen lagen daar mooi te zijn. Dat kunt u ook in onderstaande video zien:

Video van "Oude Glorie" in Woerden

Een maritieme markt, muziek gezelschappen, koren, een oude draaimolen, en ander kindvriendelijk vermaak, zorgde ervoor dat we ons niet hoefden te vervelen.

Zaterdag.

Op zaterdag was een trekwedstrijd, door de opduwers, die gekoppeld aan een uitslagmeter de kracht van de motor en de schroef konden vaststellen. Daarna werd de sleepboot/opduwers van het jaar gekozen. Na deze activiteit hebben wij het feestgedruis verlaten, omdat wij op zondag nog een andere afspraak op de planning hadden staan.

Bij Nieuwerbrug stond de brugwachter weer met zijn klompje klaar, wij hebben niet betaald, omdat de afspraak met de feestcommissie was, dat deelnemers geen tolgeld in Nieuwerbrug verschuldigd zouden zijn.

Hoe bruin is bruin?

De brugwachter had afgesproken dat bruine schepen (klassieke schepen behoren tot de “Bruine vloot”) dus de brugwachter liet ons op de heenweg betalen, omdat wij maar een klein stukje bruin zijn. Dat wisten wij dus pas te laat.

Wat wij leuk vinden.

Het was voor ons weer een leuk evenement en zoals ik al meer heb gezegd, dingen doen met mensen met dezelfde afwijking vinden wij leuk.

Hans, schipper van de Excelsior.
13 juni 2022

excelsiorps 2