Even voorstellen

Beste WVA leden,

Nadat wij vorig jaar zomer motorkruiser “Mutiara” hebben gekocht, zijn wij lid geworden van WVA. Als nieuw lid stellen wij ons graag aan jullie voor. Wij, Bram van de Ven (52) en mijn partner Sandy (44), wonen als samengesteld gezin samen met onze 5 kinderen (3 jongens en 2 meiden) in Alphen aan den Rijn. Ik ben IT-ondernemer, gespecialiseerd in digitalisering van zorgprocessen in de zorg en Sandy werkt als verzorgende in de ouderenzorg bij Wijdezorg.

bvdven-mutiara-1-ps

Het varen is er bij mij (Bram) met de paplepel ingegoten. Vroeger al met mijn ouders en 2 broers, vele weekendjes weg op een houten Kolibrie. Later werden dit lange vakanties op een Wadder, een soort stalen klomp met een mast en zeilen.

bvdven-mutiara-2-ps Als 6-jarig jongetje zeilde ik al zelfstandig met een optimist. Later heb ik met mijn eigen schip (Dufour 38 Classic) en als opstapper diverse (internationale) zeilwedstrijden gevaren. De zeilboot die als thuishaven Willemstad aan het Hollands Diep had, heb ik enige jaren geleden ingeruild voor een consoleboot op een trailer, waar we met de kinderen en vrienden vele dagtochtjes mee hebben gemaakt.

bvdven-mutiara-3-ps Eigenlijk kwamen we bij toeval Mutiaria tegen. We wilden iets hebben, waar we ook meer dagen op konden verblijven en dit schip sprak ons, mede door haar verhaal erg aan. De boot is door de vorige eigenaar vernoemd naar een plaats in de provincie Atjeh, Indonesië. Hij had haar inmiddels 30 jaar in bezit. Hij heeft de boot destijds gekocht van de eerste eigenaar. Deze was werkzaam was bij de N.D.S.M.-werf in Amsterdam. Daar is ze met reststukken staal van de zeeschepen, die hier werden gebouwd, in 1977 door de hobbyclub van de N.D.S.M.-werf in elkaar gezet. Er zullen vast tekeningen van zijn geweest, maar wij gaan ervan uit dat er maar één van is. Ze is uniek.

bvdven-mutiara-4-ps

De vorige eigenaar heeft er in de loop van tijd het nodige aan verbouwd en aangepast. Zo is de achterkajuit flink ruimer gemaakt en is er een zwemplateau toegevoegd. In 2001 is er een gereviseerde 60PK Mercedes Diesel in gegaan, die sindsdien nog geen 1800 draaiuren heeft gemaakt. Rondom zijn de zee reling en davids uitgevoerd in RVS en is er nog een nieuwe tent en fly-bridge op gezet. Verder is de boot voorzien van de meeste “noodzakelijke” gemakken.

Nadat het onder- en bovenwaterschip in 2020 ook nog opnieuw is geschilderd, is er buiten normaal onderhoud de laatste jaren niet veel meer aan gedaan. Voor mij geen probleem want ik vind het ook juist wel leuk om nog wat te kunnen klussen/verbeteren. Wat als eerste op het programma staat is het vernieuwen/verbeteren van de stroomvoorziening aan boord. Dit is nog uit de “spaghetti fase” en als IT-er wil ik graag dat het netjes en vooral ook veilig is. Om ook een paar dagen “off-grid” te kunnen liggen komen er nog een omvormer en later zonnepanelen bij. Dus ik ben op dit moment alles weer netjes van A tot Z opnieuw aan het aanleggen, zodat we hier het aankomend seizoen al heerlijk van kunnen genieten.

Tot ziens op de haven of ergens op het water! 
Groeten Bram & Sandy.
Januari 2022