Verslag van Hendrik Heidinga over het vernieuwen van de beschoeiing

Langs de Paltrokmolen in Alphen aan den Rijn wordt thans de beschoeiing van de Oude Rijn vernieuwd. Bij de Swaenswijkbrug staat een bord:

Heidinga foto 01A PS

En circa 800m van de beschoeiing wordt vernieuwd:

Heidinga foto 02 PS

Er wordt nu ( januari 2017 ) al ongeveer een half jaar aan gewerkt en het duurt nog een tijd voordat het helemaal klaar is. De oude beschoeiing was hier en daar kapot en is vervangen door een stalen beschoeiing. Deze verticale stalen onderdelen (stalen damwand) werden na elkaar in de Oude Rijn geslagen. Daarna werd de oude beschoeiing verwijderd. Schuine stangen (grond ankers) werden er in aangebracht om de beschoeiing rechtop te houden. Op de foto zijn de stangen nog lang, maar worden later korter gemaakt.

Heidinga foto 03A PS

De bovenkanten van de stalen damwand worden op de juiste hoogte ten opzichte van elkaar gemaakt. Daarna komen er stalenbalken aan de achterkant en een stalen dekplaat aan de bovenkant.

Heidinga foto 04A PS

Vervolgens wordt er dan een betonnen deksel op het stalen deel van de beschoeiing gezet. Die betonnen onderkant komt net in het water, misschien 10 cm. Dus daaronder in het water, blijft het staal de enkele beschoeiing zijn.

Heidinga foto 05A PS

De betonnen deksels worden vanaf een boot op de stalen beschoeiing gezet met een vastgelaste verbindings staaf.

Heidinga foto 06B PS

Op deze manier ziet de beschoeiing er straks als volgt uit:

Heidinga foto 07A PS

Tevens wordt de Oude Rijn er weer wat dieper gemaakt. De modder wordt uit de bodem geschept en daarna meteen in een grote vrachtboot gegooid.

Heidinga foto 08A PS
Heidinga foto 09A PS
Heidinga foto 10A PS
Heidinga foto 11A PS

Doordat ze daarmee aan het werk zijn kunnen de andere boten er soms niet langs. Maar meestal lukt dat wel. Al met al wordt de beschoeiing en de Oude Rijn hier echt gerenoveerd. Wij wonen in de Paltrokmolen en daardoor hebben we vaak zicht op de werkzaamheden.

 

Januari 2017

Gefotografeerd en beschreven door Hendrik Heidinga.