Hemelvaarttocht 2016: Varen, Natuur en Cultuur

Noord-Zuid Nieuwkoop
Noord Zuid Nieuwkoop

Ook dit jaar vielen Pasen en Pinksteren niet op 1 dag

Ook dit jaar vielen Pasen en Pinksteren niet op 1 dag, maar Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag wel. Dat moest wel een voorbode zijn van een fantastisch weekeind. En inderdaad, dat werd het. Ook aan de weergoden en de organisatie heeft het niet gelegen. Na een nog zeer frisse nacht maar na een inspirerend Palaver voeren de meeste deelnemende boten van de Hemelvaartstocht de WVA-haven uit. De koers was richting Zwammerdam, alwaar er nog een WVA-schip aansloot. Sommige schippers gingen met het zweet op het voorhoofd door de smalle bruggetjes en de Ziendesluis naar Nieuwkoop. Onze "Vlootvoogd" Toine was voor deze ene keer brugwachter (ja, je leest het goed!) en wel van de Kwakelbrug.

Nieuwkoop

Door prachtige vaarten, bereikten wij jachthaven Noord-zuid. Wij werden er met open armen ontvangen. Op deze prachtige dag werden de fietsen en vouwfietsen tevoorschijn getoverd en begaf het gezelschap zich via een hele grote omweg voor een drankje naar eetcafé De Halve Maan in de Meije. Naar achteraf bleek was deze tocht van 21 km niet nodig geweest, maar lag het restaurant dichtbij “Pietje Potlood” en het Meijepad, op slechts enkele kilometers van de jachthaven. Maar afijn, het was een prachtige en zeer relaxte fietstocht onder een strakblauwe zonnige hemel.

Nadat wij op de boot weer bijgekomen waren van het fietsen, was het heerlijk eten bij Tijsterman. Er was voor ons een keuzemenu uit onderhandeld, na een gezellige avond aan een hele lange tafel keerde iedereen bootwaarts.

Diegenen, die van de douche faciliteiten bij Tijsterman gebruik wilden maken, konden dit met ouderwetse Nederlandse Guldens betalen (de havenmeester verkocht deze voor €0,50) De jongste deelnemer van onze tocht, had in haar jonge leven nog nooit met deze guldens betaald.

Palaver
Palaver
Diner bij Tijsterman
20160505 023PS

Blauwjantje

De Vrijdagmorgen kon iedereen naar eigen wens invullen. Vrijdagmiddag was er zowel voor de “Hemelvaartvaarders” als voor overige WVA-leden een hele interessante zonovergoten tocht met de WVA’ers volgeladen fluisterstille excursieboot Blauwjantje, van Natuurmonumenten georganiseerd. De thermometer wees 24 graden Celsius aan.

Blauwjantje voer door zulke smalle slootjes, dat de wal regelmatig het schip keerde. Zo zie je maar hoe uitdrukkingen tot stand komen.

Turf, vleesetende planten en zompige velden, waren onderdeel van deze mooie tocht. Wij weten nu waar het natuurproduct Nieuwkoopskatoen voor wordt gebruikt. Ook weten wij dat de closetrolletjes op paaltjes, worden gebruikt voor onderzoek naar de muizenpopulatie.

De hier aanwezige otters zijn zelfstandig met hun tweeën van uit de Weerribben naar de Nieuwkoopse plassen gereisd. Otters kunnen tot wel 20 km per nacht over het land reizen. De otters hebben voor nageslacht gezorgd, inmiddels zijn er 6 nog levende otters in dit gebied aanwezig.

Natuurmonumenten bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Blauwjantje
20160506 035PS
Otter
20160506 036PS
De wal keert het schip
20160506 029PS
Vers opgeschepte Turf
20160506 019PS
Drogende Turf
20160506 013PS

Het Vliegend Paard en Wisseling van de wacht.

 In de voormalige herberg hebben wij heerlijk gegeten, samen met de komende en gaande Hemelvaartdeelnemers. Zaterdag zijn 2 van de deelnemende schepen, weer huiswaarts gegaan, één gepland en de ander helaas wegens ziekte. Tevens heeft één ander schip zich in Woerden bij onze WVA-vloot aangesloten.

De sluisjes op de Nieuwkoopse Plassen konden wij met slechts één boot tegelijkertijd passeren. Via smalle en ondiepe slootjes, smalle bruggetjes en kleine sluizen bereikten wij de stadshaven van Woerden.

 

Wachten voor de Slikkendammer-sluis
20160507 015PS
20160507 016PS

Kaasboerderij en Steigerpraat

Vanuit de haven van Woerden, na een mooie maar voor een enkeling wel heel lange fietstocht bereikten wij de kaasboerderij van de familie de Wit. Hier zagen wij hoe een boerenechtpaar in staat is om een veehouderij met 80 koeien en een kaasmakerij te runnen. Dat is heel hard werken en het zijn lange dagen. De kaas-liefhebbers vertrokken met heerlijke kazen aan het stuur of in de tas weer naar Woerden. 

Kaasboerderij De Wit 

De terugtocht bleek in minder dan de helft van het aantal fietskilometers te kunnen, dan de heenreis.

De Meiden van De Wit: Zij leveren de melk voor de kaas
20160507 032PS

 

Ja, zo'n WVA-tocht kent een druk programma, nog nauwelijks van het fietsen bekomen zaten wij gezellig bij elkaar voor de "Steigerpraat". Anneke had ons verwend met heerlijk Nieuwkoops-vocht en wat versnaperingen. Tijdens de Steigerpraat heeft het lot volkomen toevallig Ton & Jolande en Theo & Greet uitverkoren om gezamenlijk de Hemelvaarttocht 2017 te organiseren. Leuk dat er weer vrijwilligers zijn, die de uitdaging aangaan, om de 2016 tocht te evenaren. Dat zal niet meevallen.

Steigerpraat
20160507 046PS
Zwemmende kazen
20160507 023PS
Stillleven: WVA'ers op stap
20160507 030PS1

De avond werd afgesloten met een gezamenlijk diner bij eetcafé Walzicht. Het was om je bord erbij af te likken.

Eetcafe Walzicht
20160507 053PS
Genieten!
20160507 054PS
Het was heerlijk!
20160507 056PS
Zondagmorgen in Woerden
20160508 003PS

Fort Wierickerschans

Zondagmorgen voer het gezelschap bij de eerste brugopening uit de stadshaven van Woerden naar fort Wierickerschans bij Zwammerdam.

Zelfs tot verrassing van onze organisatoren werden wij door onze gids Peter per boot opgehaald voor een bezichtiging van het Fort Wierickerschans. 

Fort Wierickerschans

 

Er waren er onder ons, die niet eens van het bestaan van dit voor Nederland ooit zo belangrijke fort afwisten. Degenen die regelmatig over de A12 rijden zullen de enkele- en dubbele Wiericke wel herkennen. Het fort maakt onderdeel uit van de Liemers uit de tijd van het Romijnserijk. De Liemes strekte zich uit van de Zwarte Zee tot Engeland. Het fort heeft ons verdedigd tegen Spanjaarden en Fransen. Ook als kruitdepot heeft het voor ons leger dienstgedaan. Inmiddels is het fort mede dankzij privé-initiatief grondig gerenoveerd en geschikt gemaakt voor rondleidingen, feesten en partijen. Ook dit was een heel leerzaam en leuk onderdeel van het Hemelvaart weekeind.

 

Met de Fluisterboot (voorheen Rijnland 2) naar Wierikerschans.
20160508 011PS
Boven aanzicht Wierickerschans
20160508 025PS
Er is veel te zien
20160508 016PS
Nog een keer samen op de foto!
20160508 029PS

Deelnemende Schepen

De volgende schepen waren in enigszins wisselende samenstelling deelnemers aan deze tocht:

Aphrodite, Banjer, Elles, Goldfish, Ivory, Mary, Tarras W, Tolerance en Thomasvaer. 

Tot slot

Vanaf Zwammerdam voeren de meeste schepen naar de WVA-haven, alwaar het mooie vaar- en cultuur weekeind om ongeveer 16.30 uur tot een einde kwam.

Wij bedanken de organisatoren Ingrid, Toine & Deon voor de mooie tocht en de perfecte organisatie van de vaar- en culturele-activiteiten. Ook als Vlootvoogd heeft Toine zeer resoluut zijn mannetje gestaan! Wij zijn ook dank verschuldigd aan de WVA voor mede sponsering van de culturele uitstapjes. Het was ook een succes, dat niet-meevaarders ook konden meegenieten van de tocht met Blauwjantje.

Wij hebben weer genoten en hopen er volgende keer weer bij te kunnen zijn.

Hanny en Albert Remmelts