Vaarweginformatie Staande Mastroute

 

Het vaarseizoen 2016 staat weer voor de deur. We weten allemaal dat de blauwe infrastructuur  met vaarwegen, bruggen en sluizen in heel Nederland gevoelig is voor werkzaamheden en incidenten die stremmingen kunnen veroorzaken.

Voor wie het plan heeft om met de boot ander vaarwater op te zoeken is het raadzaam de route daar naar toe en terug vooraf goed te plannen. Plannen hoort ook bij goed zeemanschap. Een belangrijke bron van informatie daarbij zijn de scheepvaartberichten. Scheepvaartberichten geven altijd de meest actuele stand van zaken dit in tegenstelling tot vele goed bedoelde andere bronnen die helaas niet altijd up-to-date zijn.

Scheepvaartberichten zijn te vinden op www.vaarweginformatie.nl.
Uit de beschrijving:

De informatie op deze website is afkomstig van verschillende organisaties. Provincies, gemeenten, waterschappen en havenbedrijven zijn de bevoegde autoriteiten op 'hun' vaarwegen. De actuele Berichten aan de Scheepvaart (BAS) worden aangeleverd door diverse vaarwegbeheerders uit binnen- en buitenland. De informatie wordt verzameld en getoetst door de Waterkamer bij Rijkswaterstaat.

Voor ons vaargebied is de Staande Mast Route (SMR) vangroot belang. In vaarweg informatie is de mogelijkheid geschapen om alle berichten die betrekking hebben op de SMR als traject op te vragen. Het gaat hier om de totale staande mast route van Willemstad naar Delfzijl.

Startpunt is www.vaarweginformatie.nl, hier moet u [actuele berichtgeving] selecteren.

Vaarweginfostart

In het vervolgscherm moet u eerst [Scheepvaartberichten] en vervolgens [Zoeken] selecteren. U komt dan in een scherm waar u een zoekselectie kunt maken op scheepvaartberichten.

Het is raadzaam om minimaal moeten de volgende entries in te gegeven om een zinvol resultaat te verkrijgen:

  • Begin en eind van de geldigheidsperiode, hiervoor kiest u de periode dat u zelf het traject gaat bevaren
  • Onder het keuzeveld [Traject] vindt u de [staande mast route]
  • Om niet relevante berichten te vermijden is het raadzaam om in de box gebied alleen de provincies te selecteren die voor uw trip van belang zijn bijvoorbeeld Noord en Zuid Holland.
  • Onder beperkingen minimaal stremmingen, gedeeltelijke stremmingen, oponthoud en “geen bediening” aanvinken.

Vaarweginfozoek

Na het activeren van de zoekopdracht wordt overzicht met scheepvaartberichten voor de staande mast route getoond. Hieronder een voorbeeld. 

Vaarweginforesultaat

Door te klikken een berichtnummer worden de details van het bericht getoond.

Vaarweginfobericht

 

Herman van der Steen
Regiovertegenwoordiger West-Holland van het Watersportverbond.
tel : 06 53388629
email: dnalloh-tsew.[antispam].@watersportverbond.com