STOOTWILLETJES BTW PLEZIER

StootwilletjesHeeft even geduurd voordat er weer voldoende inspiratie kwam voor een echte Stootwil. Die is nu gevonden!

Bent u ook zo wakker geschrokken van de aankondiging op deze website over de ophanden zijnde btw-heffing op ligplaatsen voor watersporters? Zo niet, maak uw watersportborsten dan nu maar waternat! Het is namelijk een stelletje droogkloten in de politiek (synoniem voor niet-watersporters) weer eens gelukt om iets voor ons watersporters te bedenken wat bijna niet uitvoerbaar is, wat niemand wil, en ook waar niemand wat aan heeft. Ja toch iets, er is weer wat werk aan de winkel voor een groepje ambtenaren. Maar vooral ergernis bij de watersporters, laat staan bij de penningmeesters van alle watersportverenigingen....

U heeft vast al gehoord dat er enige jaren geleden bij aanvang van de financiële crisis en de neergang in de watersportbranche door de Hiswa werd geklaagd over het feit dat er oneerlijke concurrentie zou bestaan binnen de watersport. De bij de Hiswa aangesloten jachthaven ondernemers zien hun business bedreigd worden door watersportverenigingshavens. Die  hanteren nl. veel lagere tarieven, omdat er lagere kosten zijn door zelfwerkzaamheid van leden en als klap op de vuurpijl geen btw plicht geldt.  De Hiswa vond en vindt dit nog steeds oneerlijk. De bezettingsgraad van de bij hun aangesloten jachthavens loopt terug, terwijl de verenigingshavens wel redelijk vol liggen.

Oh BTWTja dat zal wel zo zijn, maar die financiële crisis voelen wij allemaal en dus ga je dan logischerwijs als watersporter wel eerst drie keer nadenken als je minder te besteden hebt en je zoekt een ligplaats voor je boot. Dan wordt de stap naar een verenigingshaven makkelijker gemaakt. Je hebt dan wel te maken met  zelfwerkzaamheid. Oftewel voor dat veel lagere tarief moet je wel flink je handen uit de mouwen steken. Wel krijg er wel vaak meer sociale binding en watersportplezier voor terug. Ook is het zo dat in verenigingshavens wat bescheidener bootjes liggen. We praten hier niet over een rijkste tak van alle watersporters die in de verenigingshavens gaan liggen.

Maar op zich is het best voor te stellen, dat wanneer je als projectontwikkelaar net een peperdure haven met 400 of meer ligplaatsen hebt gebouwd en je komt erachter dat jouw haven leeg blijft, terwijl een paar km verderop een grote verenigingshaven met dezelfde faciliteiten tjokvol ligt.  Dan zou ik mij zeker ook zorgen maken zeker als er dan een vrijstelling blijkt voor btw. Daar zou ik op z'n zachtst gezegd ook heel chagrijnig van worden.

Europa Hof

De Hiswa heeft hierover geklaagd bij het Europese Hof en gehoor gekregen. Ze hebben hiermee de politiek in Den Haag voor hun karretje weten te spannen.

Daar is men gaan brainstormen en daar kwam uit voort dat watersport eigenlijk geen sport is. Dammen, schaken, vissen, denken enz. is wel een sport. Om die reden kan er dus aan watersportverenigingen geen btw vrijstelling gegeven worden. Begrijpt u het nog?

Er is echter wel een opening, of beter gezegd een openingetje. Er waren bij de beslissers enkelen die tijdens hun studie tijd ooit op de Kaag gezeild hebben en zij vonden dat zeilen misschien toch eigenlijk wel raakvlakken heeft met sport. Nou dat is dan geen probleem. Heeft u een zeilboot in uw ligplaats, dan krijgt u vrijstelling van BTW anders niet.

Stootwil zelf zeilt al jaren, maar nooit binnen zijn ligplaatspalen. Dan zou hij ruzie krijgen met zijn buurman en met de havenmeester. Hij ligt met zijn zeilboot in zijn ligplaats net zo stil te wiebelen als zijn buurman met de motorboot. Daar, op die ligplaats, ligt hij trouwens net als de meeste watersporters bijna 80 % van de tijd. Net als zijn buurman met de motorboot. Maar die laatste moet voor datzelfde liggen 21 % meer betalen. Dit terwijl de buurman zijn vrouw heel sportief is, zelfs sportiever dan Stootwil. De buurman heeft op zijn motorboot een zwemtrap, net als het meerendeel van de andere boten in de haven. Dat duidt op sport!

Als je afdaalt via de zwemtrap op de Braassem of de Westeinder om 20 rondjes om de boot te zwemmen, dat is niet niks. Daar val je meer vanaf dan van het achteroverleuned zeilen op een rak van 40 mijl. Dat rondjes zwemmen is pas Topsport!BTW weg ermeeStootwil moet wel oppassen. Wanneer hij de mast van zijn zeilboot naar beneden doet dan is het geen zeilboot meer. Dan moet hij dus wel BTW betalen als hij in de ligplaats ligt.

Dus let op! De door de btw regels gestresste havenmeesters houden u in de gaten. Zo gauw u de mast naar beneden doet dan komt het bonnenboekje erbij en moet er btw afgerekend worden!

Eigenlijk is deze regelbrij een waarvan iedere politieke partij in de campagne tijd zegt: "Die onzinnige regels moeten we vanaf."  Ok ik doe een verzoekje: Een man een man een woord een woord! "Doe het dan!"

Ik wens u allen een heel sportief jaar met heel veel BTW plezier!

Stootwil