Wifi gebruik in onze haven en andere havens

NOVEMBER 2015

 

Wi Fi more secure

Het is geen uitzondering meer als je tegenwoordig bij de havenmeester op een jachthaven komt, dat er dan wordt gevraagd: "Wilt u soms ook gebruik maken van ons Wifi netwerk?"

Veelal wordt er gratis een wachtwoord verstrekt. (soms wordt een kleine vergoeding gevraagd). Wordt het niet spontaan aangeboden, dan kun je er natuurlijk even naar vragen.

Vanaf de boot even een berichtje naar het thuisfront of wat hoogstnoodzakelijk berichtenverkeer met het werk gaat steeds vaker via het internet. Ook de digitale kranten vullen onze tablet of laptopschermen, tenminste als je we op de hoogte willen blijven van het wereldnieuws. Dit gaat prima via de aangeboden Wifi verbindingen.

Het allerbelangrijkste voor ons als watersporter zijn natuurlijk de weerberichten, getijde informatie en de stremmingen voor de scheepvaart.

Gratis de meest uitgebreide weersverwachtingen kunnen nu ieder moment worden binnengehaald en hoeven niet meer, zoals wat vroeger wel eens gebeurde, te worden misgelopen omdat op het tijdstip om naar de radio of marifoon te luisteren het net even werd vergeten. Of dat je nog te kooi lag. Met als deze informatie nu voor het grijpen is het varen op groter water zeker een stukje veiliger geworden.

Een nadeel is echter dat er steeds meer mensen gebruik gaan maken van deze nieuwe mogelijkheden. Een gemiddeld scheepje met twee volwassenen en twee kinderen of gasten aan boord levert tegenwoordig al gauw vier Wifi gebruikers op. Dus tien van deze bootjes in de haven levert 40 Wifi gebruikers op. Stel dat er bij u in de huiskamer veertig mensen op visite zijn die allemaal 'gezellig' zitten te internetten. Vrijwel zeker wordt er dan geklaagd over het 'trage' internet. 

Een internetaansluiting met Wifi verbindingen op de gemiddelde (verenigings)jachthaven of een kleine camping enz. is over het algemeen niet beter dan bij ons thuis. Dus realiseert u zich dan wel, dat er bij zwaar gebruik enige congestie (fileforming) op het netwerk zal ontstaan.

Probeer daarom in een drukke jachthaven niet met de door uw provider aangeprezen  TV app televisie te kijken of via de Netflix streaming dienst een film te kijken.

Streaming kost bandbreedte. Streaming met te veel gebruikers op één aansluiting blokkeert internet. U dupeert daar niet alleen uzelf mee maar ook de andere bezoekers. U zult zich ergeren aan uw stotterende film of TV beeld en anderen aan het door uw gedrag 'verstopt' geraakte internet op de haven. Ligt u alleen in een jachthaven of is er niet echt sprake van hoogseizoen drukte dan is het natuurlijk niet echt  een probleem.

In havens zoals de onze met een eenvoudig systeem is er geen paswoordbeperking per boot, maar bij sommige jachthavens met een wat duurder professioneel Wifi distributiesysteem wordt slechts één paswoord per boot voor één apparaat uitgegeven en is er een technische rem op het verder uitsplitsen naar meerdere apparaten aan boord ingebouwd. Ook wordt er bij dat soort systemen soms een 'snelheidsbegrenzer' aangesproken, dat na detectie ervoor zorgt dat te zwaar gebruik wordt tegengegaan. Ook kun je dan niet aan boord van je schip via een wifi versterkerje eigen boordnet met voor alle gebruikers eenzelfde paswoord maken (Access Point).

Veiligheid

Natuurlijk wilt u veilig internetten,. Zeker voor bankzaken via internet is veiligheid absolute noodzaak!

In veel jachthavens en ook op veel campings, hotels etc, wordt er met één wachtwoord volstaan. Dit betekent weliswaar dat u op een voor de buitenwereld beveiligd netwerk zit, maar dan wel met meerdere bezoekers op het zelfde netwerk zit. Dus er is hier slechts sprake van een beperkte veiligheid. U kunt dit 100% veilig maken wanneer u via een VPN verbinding werkt. Dit wordt vaak gebruikt door thuiswerkers of door mensen die onderweg in hotels etc. op hun bedrijfsnetwerk moeten inloggen. Ook op een minder veilig netwerk werk je dan toch veilig. Maar deze mogelijkheid heeft natuurlijk niet iedereen tot zijn beschikking.

Voor bankzaken werkt u het veiligst via uw smartphone op het 3G of 4G netwerk. Hiervoor schakelt u WifI op de telefoon uit en dan maakt u automatisch verbinding met internet via 3G of 4G. E.e.a. hangt natuurlijk wel af van uw telefoon abonnement.

Het is maar dat u het weet.

Vr. Gr. Ben Larkens