Hemelvaarttocht 2015 voor motorschepen

Hemelvaarttocht 2015: “Varen en Cultuur”

Na een gedegen voorbereiding door Gerdien, Jaap, Ingrid en Toine vertrokken donderdag 14 mei 2015 om klokslag half tien 7 motorboten uit de WVA haven. De deelnemers waren van heinde en verre en ook van dichtbij naar Alphen aan den Rijn gekomen om aan deze jaarlijkse tocht mee te kunnen doen. Om niets van dit evenement te moeten missen had een ieder de nacht op de WVA haven doorgebracht. En voor uw informatie de nachten waren heel fris gedurende deze tocht. Langs de Oude Rijn werden wij door een van onze leden nog hartelijk nagezwaaid. De eerste dag bracht ons tot net voorbij de sluis van Leidschendam, in een lente zonnetje hebben wij daar gewandeld. De traditionele WVA-steigerborrel (Schipperbitter) aangevuld met door een ieder meegebrachte hapjes mochten wij bij de plaatselijke architect voor zijn huis nuttigen waarna wij ’s-avonds met elkaar heerlijk hebben gegeten bij Restaurant Buitengewoon.

Hemelvaarttocht1

Vrijdag om 09.00 uur werd de reis vervolgd en voeren wij langs prachtige landhuizen en buitenverblijven aan de Vliet. Delfshaven was onze stop voor die dag, wij werden met open armen en een lekker zonnetje ontvangen bij Watersport vereniging de Verenigde Liggers.

Hemelvaarttocht2

Admiraal Piet Hein begroette ons vanaf zijn sokkel naast de brug. Delfshaven is een heel leuke oude wijk van Rotterdam met een rijk historisch verleden. Op een vlonder in het water van een naburige haven hebben wij in het zonnetje het restantje van de steigerborrel en de hapjes van de vorige dag opgemaakt. In “Le Havre” werd ons tijdens een avondvullend diner een heerlijke maaltijd voorgeschoteld.

Zaterdag om 09.00 uur ging het richting Parksluizen en het grote water van de Nieuwe Maas op. Stuurboordwal houden en de marifoon goed uitluisteren is hier het credo. Helaas regende het deze hele morgen, zodat wij heel weinig van de Skyline van Rotterdam konden zien. Wel zagen wij de cruisesschepen SS Rotterdam en de nieuwe Rotterdam dicht bij elkaar liggen nabij het gebouw van de Holland Amerika Lijn. De hele tocht naar Gouda over de rivier de Hollandse IJssel was koud en nat.

Gouda werd via de Mallegatsluis aangedaan en er werd door 5 boten op een gereserveerde plek in de stad afgemeerd. Het getijde op de rivier was spelbreker om de twee hogere boten Gouda in te laten. Deze schepen hebben uitstekend onderdak gevonden bij de W.S.V. Gouda.

Hemelvaarttocht3

Om 14.30 stond Jan Willem, een officiële gids van het Gilde, voor ons klaar om ons gedurende een 15 kilometer lange uitgebreide fietstocht langs de waterwerken van Gouda (de natste stad van Nederland) en omgeving te voeren. Speciaal voor ons werd door 4 mannen een demonstratie van het slijpen van de wateren in Gouda gegeven. Het was een zeer interessante en informatieve middag.

Na afloop kreeg iedereen het boekje: “Goudse SLUIZEN Route” overhandigd.

Bij Tante Tee, op de Markt in Gouda hebben wij ’s-avonds de inwendige mens opnieuw heerlijk laten verwennen.

Zondagmorgen om 10.00 uur stond er opnieuw een officiële gids voor ons klaar voor een 1,5 uur durende stadswandeling. Jeannie heeft ons tijdens een heerlijke zonnige wandeling de mooiste plekjes van Gouda laten zien en ons overspoeld met een schat aan interessante en leuke informatie. Ook al wonen wij niet zo ver van Gouda, wisten wij niet, dat Gouda zoveel historie bevat en dat het er zo indrukwekkend mooi is.

Na afloop van de rondleiding is er bij de Hoge Gouwe afscheid genomen van elkaar en zijn de twee hogere boten vanuit de jachthaven naar huis gevaren. De overige boten hadden nog 2 sluizen voor de boeg.

Deze Hemelvaarttocht had een heel ander karakter dan onze vorige tochten. Het was een hele leuke vaartocht gecombineerd met veel cultuur, gezelligheid, lekker eten en drinken.

Nogmaals onze dank aan de organisatie. Wij hebben genoten.

Hanny en Albert Remmelts