Zo gemaakt. Een eenvoudige inbraakbeveiliging

Heeft u in sommige steden waar u ligt aangemeerd ook wel eens een onbehaaglijk gevoel als u 's nachts in uw (achter)kajuit ligt en u hoort een geluidje dat lijkt alsof er iemand op uw boot stapt? Vaak staan de kajuitdeur of de luikjes om veiligheidsredenen niet op slot en kan een kwaadwillende voorzichtig zonder dat u het merkt zo de hoofdkajuit binnensluipen. Daar ligt tegenwoordig minstens een, zoal niet meer dan een telefoon, tablet, e-reader enz op de lader. Allemaal kostbare zaken waar een gelegenheidsdief best een gokje voor wil wagen. Hierdoor slaapt u slechter en de volgende morgen als u nog moe uit bed stapt blijkt meestal dat er gelukkig weer niks is gebeurd. Maar toch, dit kan veel beter! Voor een minimaal bedrag kunt u uw ingangsluik bewaken zodanig, dat er een alarmpje afgaat waar u wakker van wordt en de dief zich een hoedje schrikt en maakt dat hij wegkomt.

 

Inbraak1

Er zijn bij veel voordeelwinkels voor een paar euro zgn. mini-alarm setjes te koop. Ik heb zelf bij een dumpzaak in de buurt van de jachthaven van IJmuiden 6 van deze setjes gekocht voor een totaal bedrag van € 2,95 oftewel nog geen €0,50 p/st.

Het ligt natuurlijk een beetje aan de constructie van de toegangsdeur of -luik, maar er is bijna altijd wel een manier om deze alarmjes te bevestigen bij de toegang naar de kajuit.en wel zodanig dat het niet tijdens het varen enz. in de weg zit.

Inbraak2

Ik zelf heb gekozen voor een wegneembare installatie middels korte strookjes klittenband op de onderzijde van het perspex tussenschuifluik voor het magneetje en de alarmgever zelf ligt zelfs los. (Zie foto hierboven).

In de ruststand met aangeschakeld alarm ziet het er dan zo uit. (Zie foto hieronder)

Inbraak3

Het blijft natuurlijk wel opletten als je 's ochtends wakker wordt en ongecontroleerd naar buiten het zonnetje tegemoet stapt. Vergeet je dan het alarm uit te zetten, dan wordt je er vanzelf aan herinnerd, zo ook alle nabijgelegen havenburen. Daarna vergeet je het nooit meer.

Ik wens u een goede nachtrust.

Ben Larkens