Het verhaal achter.....

Plompebled1

Dit bootje werd in 2011 in het ouderbulletin te koop aangeboden op de school waar wij beiden werk(t)en, Het Groene Hart Leerpark. Wij kochten het in maart. Het zou worden afgeschilderd en getimmerd, maar er stond niet bij dat je dat wel zelf moest doen.

Het bootje kwam in platen dik staal en is gemaakt door ‘onze’ 3e en 4e klas leerlingen van de afdeling metaal. Eén van de leerlingen heeft familie met het nodige materiaal.

De boot paste maar net door de deuren van het schoolgebouw, maar kon toch naar het water gebracht worden voor de eerste proefvaart met een nieuwe motor, ter beschikking gesteld door Yamaha (via een collega).

Plompebled2

Docenten testten de waterdichtheid van de boot in de Oude Rijn. Omdat de jonge makers graag met de Gondelvaart mee wilden varen, is de boot snel van verf voorzien en hebben de jongens de boot gedoopt met cola.

Daarna is de motor (bij Daniël) en de boot (op school) te koop gezet en begon het vele uren werken aan de boot, na schooltijd en ’s avonds. Schuren, verven,  binnen en buiten, lassen, zink-anodes plaatsen (tot dan toe nog nooit van gehoord), houten luik en deurtjes, het elektrische systeem, op zoek naar een ligplaats, regelen van verzekering en vervoer enz. enz..

Ongekende talenten in ons kwamen aan het licht. Vooral het verwijderen van de grondverf van het onderwaterschip was vreselijk veel werk. Koop ‘n boot en werk je …. Een boot is een gat in het water die je vult met geld.

 Veel materiaal, informatie, hulp van collega’s en van Daniël, waar wij ook dezelfde, ‘nieuwe’ motor konden kopen.

Met de zomervakantie moest de boot van het schoolterrein en ging naar de werf bij Daniël. Daar is ze verder afgeverfd, de deuren e.d. geplaatst, motor geïnstalleerd en tijdens onze vakantie is de kap er heel vakkundig en keurig netjes opgemaakt.

Plompebled3

Uiteindelijk kon eind augustus ’t Plompeblêd gedoopt worden en te water gelaten.

Wiebe is van Friese afkomst vandaar het Pompeblêd vanuit de Friese vlag (blad van de Gele Plomp, wat op het water drijft) en omdat mijn meisjesnaam ‘Plomp’ is, kwam de letter ‘l’ ertussen.

Na wat uitleg en een proefrondje zijn we naar de ligplaats aan het Paddegat gevaren. We stonden op de wachtlijst voor een plaats in de WVA haven in Alphen.

Een maand later ging de boot er al weer uit, bij Van der Laan, om te schuren en te verven omdat de waterlijn ongelijk was en om een paddenstoel op het dek aan te brengen voor de ventilatie. Binnen in het roefje hebben we anti-condens en isolatiemateriaal geplakt; wat een klus!

We hebben veel samen gevaren en ook met familie. Heerlijk en genoten, wat een ‘rijkdom’.

Na 1,5 jaar ging de boot voor de winter uit het water, o.a. voor onderhoud van de motor. Tot onze ontsteltenis bleek de anti-fouling te bladderen. Weer vervoer geregeld naar Colijn in Koudekerk en daar is ons bootje na stralen voorzien van epoxy en nieuwe anti-fouling. Daar weer te water en terug naar Woubrugge.

Plompebled4

Vorig jaar november kwam er een plaats vrij in de haven van de watersport vereniging en sinds die tijd ligt het bootje op plaats 71 naast De Lis.

Wij wensen iedereen alvast goede feestdagen en jaarwisseling en hopen volgend jaar heel veel te varen met ons ‘Plompeblêd’.

Wiebe en Anneke Groeneveld